Ulkoministeriö luopuu vähitellen koronapandemiatilanteiden päivittämisestä matkustustiedotteissa

Monet maat voivat edelleen rajoittaa matkustamista ja maahantuloa koronapandemiasta johtuen. Ajankohtaista tietoa maiden tilanteesta löytyy edelleen Suomen edustustojen somekanavilta ja seuraamalla eri maiden paikallisviranomaisten tiedotusta.

Lue lisää

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriö voi harkintansa mukaan tiedottaa tietylle alueelle matkustamista, siellä oleskelua tai alueelta poistumista koskevista olosuhteista. Matkustustiedotteita julkaistaan lähes 160 maasta, joissa Suomella on edustusto tai joista muuten pystytään hankkimaan luotettavaa tietoa.

Matkustustiedotteet ovat ulkoministeriön antamia maakohtaisia matkustusturvallisuuteen liittyviä tiedotteita. Ne sisältävät pitkäkestoista tietoa maan yleisestä turvallisuustilanteesta.
Suomen ulkomailla oleva edustusto voi erikseen kertoa omilla verkkosivuillaan, Facebookissa ja Twitterissä tapahtumasta, joka vaikuttaa matkustusturvallisuuteen tai -mukavuuteen satunnaisesti tai lyhytaikaisesti.

Tietoa matkustajan oman päätöksenteon tueksi

Suomen edustustot ulkomailla seuraavat alueensa turvallisuustilannetta ja laativat säännöllisesti matkustustiedotteita. Matkustustiedotteissa kerrotaan mm. maan yleisestä turvallisuustilanteesta, varoitetaan rikollisuudesta ja vaarallisista alueista sekä kerrotaan turvallisuusongelmista liikenteeseen, luonnonoloihin sekä matkailijan terveyteen liittyvissä asioissa.

Matkustustiedotteet voivat sisältää yleisiä mainintoja terveysriskeistä tai esimerkiksi paikallisen terveyden- ja lääkehuollon valmiuksista.  Rokotuksista, tartuntatautitilanteesta maailmalla, taudeista sekä niiden ennaltaehkäisystä, hoidosta ja suosituksista saat lisätietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia ja ne antavat tietoa matkustajan oman päätöksenteon tueksi. Matkustaja vastaa matkapäätöksestään aina itse.

Matkustustiedotteiden turvallisuustasot ovat

  • Noudata tavanomaista varovaisuutta
  • Noudata erityistä varovaisuutta
  • Vältä tarpeetonta matkustamista
  • Vältä kaikkea matkustamista
  • Poistu maasta välittömästi

Matkustustiedotteita, joissa suositellaan välttämään matkustamista tietylle alueelle tai maahan annetaan vain perustellusti. Ne perustuvat paitsi Suomen, yleensä myös muiden EU-maiden edustustojen harkintaan kyseessä olevien maiden tai alueiden tilanteesta.

Matkustustiedotteen turvallisuustason muutoksella saattaa olla vaikutuksia matkojen järjestämiseen alueelle tai matkavakuutusten ehtoihin. Jos kohdemaasi matkustustiedotteen turvallisuustaso muuttuu, ole yhteydessä liikenneyhtiön tai matkanjärjestäjän edustajaan.

Valmismatkalaisia(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Matkan peruuttamisesta tai myöhemmin tehtävistä muutoksista aiheutuu matkustajalle yleensä kuluja. Kuluttajansuojaan liittyvistä asioista saat lisätietoja Kilpailu- ja kuluttajavirastosta(Linkki toiselle verkkosivustolle) tai Euroopan kuluttajakeskuksesta Suomessa(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Matkustustiedotteen lopussa on kohdemaassa olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Niiden maiden osalta, joista ei ole ministeriön julkaisemaa matkustustiedotetta, on hyvä tutustua matkustusturvallisuuteen muiden maiden matkustustiedotteiden avulla.

Miten saan matkustustiedotteen käyttööni?

Tekstiviestipalvelun tilaaminen

Tekstiviestillä voit tilata ja saada haluamasi matkustustiedotteen julkaisuhetkellä, etsiä edustustojen yhteystietoja ja tehdä matkustusilmoituksen. Ulkoministeriö ei veloita sinua palvelun käytöstä. Maksat vain operaattorien veloitukset.

Tilaa matkustustiedote

  • Voit tilata lyhyitä tilannetiedotuksia eri maiden turvallisuustilanteesta.
  • Kirjoita tekstiviestiin: MATKUSTUS <Maan nimi> (esimerkiksi: MATKUSTUS ALANKOMAAT)

Kestotilaus: Kirjoita tekstiviestiin: TILAA <maan nimi> (esimerkiksi: TILAA ALANKOMAAT)

Peruuta kestotilaus: Kirjoita tekstiviestiin: PERUUTA <maan nimi> (esimerkiksi: PERUUTA ALANKOMAAT)

Etsi Suomen ulkomaanedustustojen yhteystietoja

  • Kirjoita tekstiviestiin: YHTEYS <maan nimi> (esimerkiksi: YHTEYS ALANKOMAAT)

Tee matkustusilmoitus

  • Ulkoministeriön tai edustuston on silloin helpompi tavoittaa sinut ja matkakumppanisi mahdollisen kriisin yllättäessä.
  • Kirjoita tekstiviestiin: MATKALLA ja ajankohta lisätietoineen (esimerkiksi: MATKALLA 3.-25.1.2010 NEW YORK 3 HENK HOTEL HILTON)

Tekstiviestipalvelun numero

Tekstiviestipalvelun numero on 16 358, ja se toimii DNA:n, Elisan ja TeliaSoneran liittymillä. Muilla liittymillä - myös ulkomaisilla - numero on +358 400 358 300.

 

Tämän sivun sisällöstä vastaa