Matkustustiedotteet

Ulkoministeriö voi harkintansa mukaan tiedottaa tietylle alueelle matkustamista, siellä oleskelua tai alueelta poistumista koskevista olosuhteista. Matkustustiedotteita julkaistaan lähes 160 maasta, joissa Suomella on edustusto tai joista muuten pystytään hankkimaan luotettavaa tietoa.

Tietoa matkustajan oman päätöksenteon tueksi

Suomen edustustot ulkomailla seuraavat alueensa turvallisuustilannetta ja laativat säännöllisesti matkustustiedotteita. Matkustustiedotteissa kerrotaan mm. maan yleisestä turvallisuustilanteesta, varoitetaan rikollisuudesta ja vaarallisista alueista sekä kerrotaan turvallisuusongelmista liikenteeseen, luonnonoloihin sekä matkailijan terveyteen liittyvissä asioissa.

Matkustustiedotteet voivat sisältää yleisiä mainintoja terveysriskeistä tai esimerkiksi paikallisen terveyden- ja lääkehuollon valmiuksista.  Rokotuksista, tartuntatautitilanteesta maailmalla, taudeista sekä niiden ennaltaehkäisystä, hoidosta ja suosituksista saat lisätietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia ja ne antavat tietoa matkustajan oman päätöksenteon tueksi. Matkustaja vastaa matkapäätöksestään aina itse.

Matkustustiedotteita, joissa suositellaan välttämään matkustamista tietylle alueelle tai maahan annetaan vain perustellusti. Ne perustuvat paitsi Suomen, yleensä myös muiden EU-maiden edustustojen harkintaan kyseessä olevien maiden tai alueiden tilanteesta.

Matkustustiedotteen turvallisuustason muutoksella saattaa olla vaikutuksia matkojen järjestämiseen alueelle tai matkavakuutusten ehtoihin. Jos kohdemaasi matkustustiedotteen turvallisuustaso muuttuu, ole yhteydessä liikenneyhtiön tai matkanjärjestäjän edustajaan.

Valmismatkalaisia(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Matkan peruuttamisesta tai myöhemmin tehtävistä muutoksista aiheutuu matkustajalle yleensä kuluja. Kuluttajansuojaan liittyvistä asioista saat lisätietoja Kilpailu- ja kuluttajavirastosta(Linkki toiselle web-sivustolle.) tai Euroopan kuluttajakeskuksesta Suomessa(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Matkustustiedotteen lopussa on kohdemaassa olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Niiden maiden osalta, joista ei ole ministeriön julkaisemaa matkustustiedotetta, on hyvä tutustua matkustusturvallisuuteen muiden maiden matkustustiedotteiden avulla.

Miten saan matkustustiedotteen käyttööni?

Voit lukea matkustustiedotteita ulkoministeriön verkkosivuiltaVoit myös tilata matkustustiedotteita RSS-syötteenä.

Tämän sivun sisällöstä vastaa