Asiakirjojen ja osoitetietojen hankkiminen ulkomailta

Voit tarvita virkatodistuksen ja vastaavia asiakirjoja tai osoitetietoja Suomessa tehtävää perunkirjoitusta varten. Hoida asia ensisijaisesti paikallisen viranomaisen kanssa. Jos se ei ole mahdollista, voit tehdä toimeksiannon ulkoministeriön sähköisessä asiointipalvelussa. Asiakirjan tai osoitetiedon hankkimisen on oltava perusteltua hakemuksen tehneen etujen, oikeuksien tai velvollisuuksien toteutumiseksi.

Tarkista maakohtaiset tiedot

Väestörekisterikäytäntö vaihtelee maittain. Useimmissa maissa ei ole keskitettyä väestötietojärjestelmää, vaan tietoja rekisteröidään asuinpaikkakunnittain. Yleensä viranomaiset rekisteröivät tietoja syntymästä, avioliitoista ja kuolemista.

Paikallinen henkilötietosuojalainsäädäntö saattaa rajoittaa tietojen luovuttamista ulkopuolisille. Joissakin maissa tietoja annetaan vain diplomaattiselle edustustolle. 

Tee toimeksianto ulkoministeriölle

Kirjaudu online-asiointipalveluumme ja täytä toimeksiantolomake mahdollisimman tarkkaan ja lähetä se.  Henkilöasiakkaat tunnistautuvat  palvelussa pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Järjestöt, yritykset ja muut organisaatiot tarvitsevat Katso-tunnisteen.

Mahdolliset skannatut liitteet voit lähettää sähköpostiosoitteeseen kirjaamo.um@formin.fi tai  jättää valtioneuvoston jakelukeskukseen osoitteessa Ritarikatu 2 B, Helsinki. Jakelukeskus on avoinna klo 8.00–16.15.

Toimitusmaksu

Ministeriö perii toimitusmaksuna maittain 100 euroa toimeksiannolta. Maksu peritään myös siinä tapauksessa, ettei tietoja onnistuta saamaan tai jos peruutat toimeksiannon myöhemmin. Jos paikallisviranomaiset perivät edustustolta todistuksesta maksuja, veloitetaan kulut asiakirjan tilaajalta.

Toimitusaika

Ulkoministeriö pyytää ulkomailla olevan edustustonsa välityksellä osoitetietoja/todistuksia paikallisilta viranomaisilta tai asianomaisilta itseltään. Vastauksen saaminen kestää tavallisesti 2-3 kuukautta. Joissakin maissa vastauksen saaminen voi kestää huomattavasti pidempäänkin tai vastausta ei saada.

Lisätietoja: virkatodistus.um@formin.fi