Kehitysrahoittajien hankinnat – mahdollisuudet yrityksille

Kehitysrahoittajat – kuten YK, Maailmanpankki ja alueelliset kehityspankit sekä EU – rahoittavat kehittyvien maiden hankkeita vuosittain arviolta 150 miljardin euron arvosta. Niiden lahja-, lainoitus- tai sijoitusrahoituspäätökset perustuvat monivuotisiin yhteistyöohjelmiin, joita toteutetaan rahoittajan ja vastaanottajan yhdessä sopimilla sektoreilla.

Rahoituksesta suuri osa menee erilaisten hyödykkeiden, laitteiden ja palveluiden hankintoihin, jotka tehdään kilpailutuksen pohjalta. Pääosa hankinnoista tehdään kehitysmaissa. Kehitysmaiden markkinoilla on tarvetta kestäville, mielellään jo käytössä koetelluille ja innovatiivisille ratkaisuille, jotka auttavat maita saavuttamaan globaalit kestävän kehityksen tavoitteet. Kysyntää on luotettaville urakoitsijoille, laitetoimittajille, digitaalisten ja innovatiivisten palvelujen ja alustojen sekä suunnittelu- ja konsultointipalvelun tarjoajille.

Ulkoministeriö hoitaa yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen kanssa ja antaa tietoa järjestöjen hankintaprosesseista ja kontakteista. Ulkomaanedustustot antavat yleistä tietoa ja välittävät kontakteja järjestöistä asemamaassaan sekä auttavat yrityksiä viranomaistapaamisten kanssa.

Myös Business Finlandin BEAM ja Kehittyvät markkinat -teemaohjelma(Linkki toiselle web-sivustolle.) auttaa yrityksiä mukaan kehitysrahoittajien hankintoihin.

Lisätietoa kansainvälisistä hankinnoista antaa suurlähettiläs, kaupan ja kehityksen johtava asiantuntija Pekka Voutilainen. Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Lue lisää:

Opas kehitysrahoittajien hankintoihin – Käsikirja yrityksille 150 miljardin euron markkinoihin (PDF, 4 MB)