Suomi tukee Ukrainaa
Suomi tukee Venäjän hyökkäyssodan kohteeksi joutunutta Ukrainaa sekä sen sodasta kärsiviä naapurimaita monin tavoin. Vuoden 2022 jälkeen Suomi on osoittanut Ukrainan tukemiseen yli 3,2 miljardia euroa.
Suomen antaman puolustusmateriaalituen arvo on noin 2,3 miljardia euroa. Lisäksi Suomi on osoittanut Ukrainaan humanitaarista apua ja kehitysyhteistyötukea noin 220 miljoonaa euroa, sekä EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta materiaaliapua noin 18 miljoonan euron arvosta. Kehitysyhteistyöksi tilastoitavat tilapäistä suojelua saaneiden ukrainalaisten vastaanottokulut olivat vuosina 2022–2023 noin 550 miljoonaa euroa.
Suomi on myöntänyt humanitaarista apua akuuttiin hätään vastaamiseksi, painottaen kaikkein haavoittuvimpien, erityisesti vammaisten henkilöiden, auttamista. Lisäksi Suomi on lisännyt ja sopeuttanut kehitysyhteistyötukea niin, että se vastaa välittömiin tarpeisiin ja vahvistaa yhteiskuntaa sodan keskellä.
Suomi on toimittanut runsaasti materiaaliapua Ukrainalle sen pyyntöjen perusteella. Materiaaliapu toimitetaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Muun muassa Ukrainan energiasektorin tarpeisiin Suomi on toimittanut 88 rekkalastillista materiaaliapua, josta valtaosa lahjoituksina suomalaisyrityksiltä.
Lisäapua valmistellaan jatkuvasti eri hallinnonaloilla.
- Lisätietoa kehitysyhteistyöstä ja humanitaarisesta avusta Ukrainassa
- Lisätietoa sisäministeriön koordinoimasta materiaalituesta(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Lisätietoa puolustusmateriaalituesta puolustusministeriön sivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Suomen ja Ukrainan julkilausuma turvallisuussitoumuksista
Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoittivat 3. huhtikuuta 2024 Kiovassa Suomen ja Ukrainan välisen kahdenvälisen turvallisuusyhteistyösopimuksen. Turvallisuussitoumusten tarkoitus on antaa laaja-alaisesti tukea Ukrainan puolustuskyvylle sekä tukea pitkäjänteisesti Ukrainan yhteiskuntaa, sen resilienssiä sekä Ukrainan EU- ja Nato-jäsenyysprosesseja tukevia uudistuksia.
Tukea myös naapurimaihin
Vuoden 2022 Suomen humanitaarisen avun tuesta ohjattiin miljoona euroa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n Moldovan operaatioon, jolla tuettiin Moldovaan paenneita ukrainalaisia. Lisäksi Suomen humanitaarisen avun tuesta puoli miljoonaa euroa ohjattiin YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien kumppanuusrahaston UNPRPD:n kautta Ukrainan sotaa paenneiden vammaisten henkilöiden auttamiseen Moldovassa ja Georgiassa.
EU:n kautta annettava tuki
EU jatkaa Ukrainan vahvaa tukemista muun muassa humanitaarisen avun, makrotaloustuen, hätäavun logistiikan, energiasektorin tuen ja kauppapoliittisten toimien kautta. EU-maat ovat myös tukeneet Ukrainan asevoimia Euroopan rauhanrahaston kautta. Maahan toimitetaan varusteita ja tarvikkeita kuten polttoainetta, lääkintävarusteita sekä aseellista materiaalia. Joulukuuhun 2024 mennessä EU ja EU-maat olivat tukeneet Ukrainaa yhteensä noin 124 miljardilla eurolla.
Lisätietoa EU:n tuesta Ukrainalle Euroopan komission sivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Sivu on päivitetty 20.3.2025.