Suomen tuki Ukrainalle

Suomi tukee Ukrainaa ja myös sen sodasta kärsiviä naapurimaita monin tavoin.

Suomi on alkuvuonna myöntänyt Ukrainaan 15 miljoonaa euroa lisätukea. Tästä 9,2 miljoonaa on humanitaarista apua, jonka toimittavat perille YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC.

Lisäksi Suomi tukee Ukrainaa kehitysyhteistyön keinoin 5,8 miljoonalla eurolla. 

Suomi toimittaa myös materiaaliapua Ukrainalle sen tarpeen mukaan. Materiaaliapua on lähetetty EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta (muun muassa telttoja, terveydenhuollon tarvikkeita, paloautoja, ambulansseja). Lisää materiaaliapua valmistellaan Ukrainan pyyntöjen perusteella.

Suomi on lähettänyt Ukrainaan myös sotilaallisia suojavälineitä ja aseellista materiaaliapua.

Lisäksi Suomi on lähettänyt Säteilyturvakekuksen STUK:n asiantuntijan Euroopan hätäavun koordinaatiokeskukseen (Emergency Response Coordination Centre) tukemaan työtä Ukrainan ydinturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Tukea myös naapurimaihin

On tärkeää tukea myös Ukrainan naapurimaita, kuten Moldovaa, joihin tulee valtava määrä Ukrainasta pakenevia ihmisiä. He tarvitsevat apua.

Suomi on lähettänyt Moldovaan asiantuntijoita auttamaan pelastuspalveluavun koordinoinnissa sekä materiaaliapua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta (muun muassa hätämajoitusta 5 000 henkilölle).

EU:n kautta annettava  tuki

EU:n poliittista, taloudellista ja humanitaarista tukea Ukrainaan jatketaan. Komissio on ilmoittanut yhteensä lähes 550 miljoonan euron tuesta sodan humanitaarisiin seurauksiin vastaamiseksi Ukrainassa ja sen lähialueilla.

Lisäksi EU-maat antavat Ukrainan asevoimille yhteensä 1 miljardin euron tuen. Maahan toimitetaan varusteita ja tarvikkeita kuten polttoainetta, lääkintävarusteita sekä aseellista materiaalia.