Suomen lisätuki Ukrainaan

Suomi tukee Ukrainaa ja myös sen sodasta kärsiviä naapurimaita monin tavoin.

Suomi on myöntänyt Venäjän helmikuussa 2022 aloittaman laajamittaisen hyökkäyksen johdosta Ukrainaan 21 miljoonaa euroa lisätukea. Tästä 9,2 miljoonaa on humanitaarista apua, jonka toimittavat perille YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC.

11,8 miljoonaa euroa kanavoidaan kehitysyhteistyön kautta Maailmanpankin yhteisrahastoon, Iso-Britannian koordinoimaan Ukrainan resilienssi-rahastoon, Euroopan neuvoston Ukrainan toimintaohjelmaan sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin hanketoimintaan. 

Lisäksi kohdennettavana on 70 miljoonaa euroa humanitaariseen apuun ja kehitysyhteistyöhön Ukrainan akuutin humanitaarisen tilanteen, maan yhteiskunnan kriittisten toimintojen sekä aikanaan toteutuvan jälleenrakennuksen tukemiseen.

Suomi toimittaa myös materiaaliapua Ukrainalle sen tarpeen mukaan. Materiaaliapua on lähetetty EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta (muun muassa telttoja, terveydenhuollon tarvikkeita, paloautoja, ambulansseja). Lisää materiaaliapua valmistellaan Ukrainan pyyntöjen perusteella. Materiaalitukea koordinoi sisäministeriö.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Suomi on lähettänyt Ukrainaan myös sotilaallisia suojavälineitä ja aseellista materiaaliapua. Lisätietoa puolustustarvikeavusta löytyy puolustusministeriön sivuilta.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tukea myös naapurimaihin

On tärkeää tukea myös Ukrainan naapurimaita, kuten Moldovaa, joihin tulee valtava määrä Ukrainasta pakenevia ihmisiä. He tarvitsevat apua.

Suomen tuesta ohjataan miljoona euroa humanitaariseen apuun YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kautta Moldovaan paenneiden ukrainalaisten tukemiseen.  

EU:n kautta annettava tuki

EU:n poliittista, taloudellista ja humanitaarista tukea Ukrainaan jatketaan. EU-maat ovat myös tukeneet Ukrainan asevoimia Euroopan rauhanrahaston kautta. Maahan toimitetaan varusteita ja tarvikkeita kuten polttoainetta, lääkintävarusteita sekä aseellista materiaalia. Lisätietoa EU:n tuesta Ukrainalle Euroopan komission sivuilla.(Linkki toiselle verkkosivustolle)