Kehitysyhteistyön mahdollisuudet yksityiselle sektorille 

Kehitysyhteistyön yksityisen sektorin rahoitusmuodot on suunniteltu siten, että ne kattavat yritysten liiketoiminnan eri vaiheet kehitysmaassa. Erityisesti energia- ja ympäristösektorilta tukimuotoja löytyy erikokoisille yrityksille.

Liikekumppanuusohjelma Finnpartnership on eräänlainen kehitysmaaliiketoiminnan starttiraha. Sen kautta yritys voi saada avustusta esimerkiksi paikallisen kumppanin löytämiseen, toiminnan suunnitteluun ja työntekijöiden koulutukseen. Tyypilliset avustussummat ovat joitain kymmeniä tuhansia euroja.  

DevPlat tarjoaa kehittyviin markkinoihin liittyvää tietoa, neuvontaa, kontakteja ja projektirahoitusta. EEP Afrikka -rahasto on puhtaaseen energiaan ja ympäristöystävälliseen liiketoimintaan Etelä- ja Itä-Afrikassa tarkoitettu rahoitusmuoto.

Toimintansa jo vakiinnuttaneille yrityksille on tarjolla kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin sijoitus- ja lainamuotoista rahoitusta, joka voi olla muutamia tai jopa kymmeniä miljoonia euroja. Yhtiö ei rahoita vientiä, vaan paikanpäällä kehitysmaissa tapahtuvaan yritystoimintaa.

PIF eli julkisten investointien rahoitusväline on tarkoitettu suurin piirtein saman kokoluokan hankkeisiin kuin Finnfundin tuki. Toisin kuin Finnfundin tuella, PIF-instrumenttien avulla voidaan rahoittaa investointeja kehitysmaiden julkisella sektorilla. Tuen ehtona on, että investoinneissa hyödynnetään suomalaista osaamista ja tekniikkaa.

Rahoitusinstrumenttien palettia täydentää uusi ilmastorahasto, jonka Suomi ja Maailmanpankki-ryhmään kuuluva Kansainvälinen rahoitusyhtiö IFC perustivat syksyllä 2017. Se tarjoaa sijoitus- ja lainamuotoista rahoitusta ilmastonmuutosta ehkäiseviin hankkeisiin. IFC:n hankkeiden koko on tyypillisesti 60–100 miljoonaa euroa.

Yksityisen sektorin rooli kehityksessä

Lisätietoa yksityisen sektorin roolista kehityksessä.

Esite:

Rahoitusta ja neuvontaa Team Finland -verkostosta: Tukea kestävän liiketoiminnan eri vaiheisiin kehittyvissä maissa (PDF, 1 395 KB)

Tämän sivun sisällöstä vastaa