Oleskelulupa Suomeen

Jos haluat oleskella Suomessa yli kolme kuukautta, tarvitset oleskeluluvan. Et tarvitse oleskelulupaa Suomeen, jos olet EU-valtion, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen.

  1. Voit hakea oleskelulupaa Suomeen, jos sinulla on työpaikka, opiskelupaikka tai perheenjäsen Suomessa. Hae oleskelulupaa ennen kuin tulet Suomeen.
  2. Vain sinä itse voit laittaa hakemuksen vireille.
  3. Hae oleskelulupaa sähköisesti osoitteessa enterfinland.fi tai paperihakemuksella migri.fi.


     
  4. Valitse oikea hakemuslomake sen perusteella miksi tulet Suomeen (työpaikka, opiskelupaikka tai perheenjäsen Suomessa).
  5. Täytä oleskelulupahakemus huolellisesti. Huolehdi, että liitteet ovat oikeat.
  6. Kun olet täyttänyt hakemuksen, varaa aika Suomen edustustoon tunnistautumista varten. Ota selvää missä edustustossa voit tunnistautua. Varaa aika sähköpostilla.


     
  7. Suomen ulkomaanedustusto saattaa sijaita toisessa maassa missä itse olet. Varaudu kyseisen maan viisumihakemukseen.
  8. Mene edustustoon, tunnistaudu ja maksa oleskelulupahakemuksesta perittävä maksu. Maksua ei palauteta, vaikka perut hakemuksesi tai saat kielteisen päätöksen.
  9. Tämän jälkeen hakemuksesi siirtyy Maahanmuuttoviraston käsittelyjonoon.

  10. Seuraa käsittelyn etenemistä verkkopalvelussa. Sinulta voidaan pyytää lisäselvityksiä ja voit saada kutsun haastatteluun.
  11. Hakemuksen käsittely vie aikaa. Odota rauhassa. Jonot ovat usein pitkiä, mutta jokainen hakemus käsitellään.
  12. Sinulle ilmoitetaan, kun päätös on valmis.
  13. Jos saat myönteisen päätöksen, valmis oleskelulupakorttisi toimitetaan edustustoon. Kielteinen päätös tarkoittaa, ettei sinulla katsottu olevan riittäviä perusteita oleskelulupaan.
  14. Lisätietoja oleskelulupahakemuksesta saat Suomen Maahanmuuttoviraston sivuilta migri.fi

Tässä palvelussa myös

Tämän sivun sisällöstä vastaa