Oleskelulupa Suomeen

Jos haluat oleskella Suomessa yli kolme kuukautta, tarvitset oleskeluluvan. Jos olet EU-valtion, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa Suomeen. Voit oleskella ja tehdä Suomessa vapaasti työtä enintään kolmen kuukauden ajan. Jos oleskelusi kestää yli kolme kuukautta, sinun on rekisteröitävä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

Näin haet oleskelulupaa

  1. Voit hakea oleskelulupaa Suomeen, jos sinulla on työpaikka, opiskelupaikka tai perheenjäsen Suomessa. Hae oleskelulupaa ennen kuin tulet Suomeen.
    EU:n viisumisääntöjen mukaani Schengen-viisumin myöntämisen edellytyksenä on muun muassa se, että henkilö poistuu Schengen-alueelta ennen viisumin voimassaolon päättymistä. Siksi viisumia ei voida myöntää henkilölle, joka tulisi Suomeen hakemaan oleskelulupaa tai odottamaan päätöstä vireillä olevassa oleskelulupa-asiassa. Tämä koskee myös Suomen kansalaisten perheenjäseniä.
  2. Vain sinä itse voit laittaa hakemuksen vireille.
  3. Hae oleskelulupaa sähköisesti osoitteessa enterfinland.fi tai paperihakemuksella migri.fi.

    Hakija naputtelee sähköistä hakemusta tietokoneella
  4. Valitse oikea hakemuslomake sen perusteella miksi tulet Suomeen (työpaikka, opiskelupaikka tai perheenjäsen Suomessa).
     
  5. Täytä oleskelulupahakemus huolellisesti. Huolehdi, että liitteet ovat oikeat.
     
  6. Kun olet täyttänyt hakemuksen, varaa aika tunnistautumista varten. Ota selvää missä edustustossa tai viisumikeskuksessa voit tunnistautua.
    Suomen ulkomaanedustusto tai viisumikeskus saattaa sijaita toisessa maassa missä itse olet. Varaudu kyseisen maan viisumihakemukseen. 
  7. Mene edustustoon tai viisumikeskukseen, tunnistaudu ja maksa oleskelulupahakemuksesta perittävä maksu. Maksua ei palauteta, vaikka perut hakemuksesi tai saat kielteisen päätöksen.
  8. Tämän jälkeen hakemuksesi siirtyy Maahanmuuttoviraston käsittelyjonoon.
    Seuraa käsittelyn etenemistä verkkopalvelussa, jos olet tehnyt hakemuksen Enter Finland -järjestelmässä. Sinulta voidaan pyytää lisäselvityksiä ja voit saada kutsun haastatteluun.
  9. Hakemuksen käsittely vie aikaa. Odota rauhassa. Jonot ovat usein pitkiä, mutta jokainen hakemus käsitellään.
  10. Sinulle ilmoitetaan, kun päätös on valmis.
  11. Jos saat myönteisen päätöksen, valmis oleskelulupakorttisi toimitetaan samaan paikkaan, mihin jätit hakemuksen. Kielteinen päätös tarkoittaa, ettei sinulla katsottu olevan riittäviä perusteita oleskelulupaan.
  12. Lisätietoja oleskelulupahakemuksesta saat Suomen Maahanmuuttoviraston sivuilta migri.fi

 

Oleskelulupakortin katoaminen

Jos olet viisumivelvollisen maan kansalainen, sinun on ensisijaisesti haettava ensimmäistä oleskelulupaa Suomen ulkomaanedustustosta palataksesi Suomeen, vaikka sinulla olisi voimassa oleva oleskelulupa. Jatkolupahakemusta ei voi jättää edustustoon. Tähän tarkoitukseen ei voida lähtökohtaisesti myöntää viisumia, sillä Schengen-säännöstön mukainen paluuehto ei täyty.

Viisumi voidaan myöntää ainoastaan viisumisäännöstön tarkoittamissa tilanteissa, kuten vakavassa humanitaarisessa tilanteessa – ei esimerkiksi hakijan kiireen, lentolipun menetyksen tai oleskeluluvan hinnan vuoksi. Jos edustusto ei myönnä viisumia, sinun on siis haettava oleskelulupaa voidaksesi palata Suomeen.

Vanhentunut oleskelulupa

Hae uutta oleskelulupaa Suomen ulkomaanedustustosta. Tähän tarkoitukseen ei voida myöntää viisumia, sillä Schengen-säännöstön mukainen paluuehto ei täyty. Viisumi voidaan myöntää ainoastaan viisumisäännöstön tarkoittamissa tilanteissa, kuten vakavassa humanitaarisessa tilanteessa – ei esimerkiksi hakijan kiireen, lentolipun menetyksen tai oleskeluluvan hinnan vuoksi.

Jos edustusto ei voi myöntää viisumia viisumisäännösten mukaisesti, sinun on haettava oleskelulupaa ennen Suomeen palaamistasi.

Tässä palvelussa myös

Tämän sivun sisällöstä vastaa