Internationaliseringsfinansiering och internationella upphandlingar
Utrikesministeriet finansierar finländska företags partnerskap för hållbar utveckling och affärsmöjligheter på tillväxtmarknader. Ministeriet ger också företagen råd för användningen av internationell utvecklingsfinansiering.
Broschyr: Stöd för olika skeden av hållbar affärsverksamhet i utvecklingsländer (PDF)
Internationaliseringsfinansiering
Utvecklingsländerna erbjuder många olika möjligheter för finländska företag. Utrikesministeriet finansierar finländska företags partnerskap för hållbar utveckling och affärsmöjligheter i utvecklingsländer. Utgångspunkten för finansieringen är att företagen fullföljer kravet på ansvarsfull företagsverksamhet och främjar hållbar utveckling i mållandet.
Finnpartnership erbjuder rådgivning om affärsverksamhet i utvecklingsländer, projektfinansiering och kontakter. Den viktigaste tjänsten inom programmet är Företagspartnerskapsstöd som är en slags startpeng för affärsverksamhet i utvecklingsländer, vanligtvis under 100 000 euro som täcker upp till 85 procent av projektets inledande fas. Tjänsterna är avgiftsfria och avsedda för företag, civilsamhällesorganisationer och skolor.
Developing Markets Platform (DevPlat) erbjuder finansiering, information och kontakter till företag som har siktet inställt på tillväxtmarknader. Du kan ansöka om DevPlat-finansiering om ditt företag utvecklar en innovativ och skalbar lösning för en identifierad marknadsmöjlighet i mållandet och du vill fördjupa samarbetet med din lokala partner i landet. DevPlat ger dig också en möjlighet till Världsbanksgruppens och de regionala utvecklingsbankernas finansiering. Av denna finansiering riktas över hundra miljarder euro per år till upphandling och projekt i utvecklingsländer. Via DevPlat får företagen råd och kontakter för ett samarbete med FN.
Finnfund investerar i ansvarsfulla företag som är verksamma i utvecklingsländer. Bolagets investeringslån och kapitalinvesteringar uppgår vanligen till mellan 2 och 10 miljoner euro. För att få dessa krävs att företaget redan har starka bevis på ansvarsfull och lönsam affärsverksamhet som främjar hållbar utveckling. Finnfund investerar särskilt i produktion av förnybar energi, infrastruktur, finansiering, hållbart skogsbruk, jordbruk och digitala lösningar.
Genom PIF-instrumentet (Public Sector Investment Facility - Investeringsstöd till utvecklingsländer) kan finansieras handel när ett finländskt företag har affärsverk, ämbetsverk eller ministerier, det vill säga aktörer inom den offentliga sektorn, som kunder. I praktiken innebär investeringsstödet att räntan på det kommersiella lån som kunden tagit för att finansiera förvärvet och en del av de övriga kostnaderna betalas med hjälp av medel för utvecklingssamarbete. Detta kommer att förbättra möjligheterna att göra affärer som vanligen ligger i storleksklassen på mellan 10 och 30 miljoner euro.
FUIF-instrumentet (Finland—Ukraine Investment Facility) finansierar investeringar inom den offentliga sektorn i Ukraina. Investeringarna ska vara förenliga med prioriteringarna för att återuppbygga Ukraina och Finlands nationella plan för återuppbyggnad av Ukraina. Investeringsprojekten ska också använda finländska produkter och tjänster och finländsk expertis och teknik.
FUIF-instrumentet bygger på samma lagstiftning som instrumentet Investeringsstöd för utvecklingsländer (PIF). Genom instrumentet kan finansieras handel när ett finländskt företag har affärsverk, ämbetsverk eller ministerier, det vill säga aktörer inom den offentliga sektorn, som kunder. I praktiken innebär FUIF-investeringsstödet att Finland betalar en del av inköpspriset med medel för utvecklingssamarbete samt räntan på det kommersiella lån som kunden tagit för att finansiera upphandlingen. Projektets målsatta storleksklass är 10–20 miljoner euro. Minst en tredjedel av bland annat de finländska produkter och tjänster som används i projektet ska vara av finskt ursprung.
Team Finland-organisationer som i synnerhet erbjuder internationaliseringsfinansiering:
Finnveras uppgift är att komplettera den kommersiella finansmarknaden genom att tillhandahålla lån, garantier och exportgarantier för företag. Genom att erbjuda arrangemang som täcker risker som är förknippade med exportfinansieringen förbättrar Finnvera finländska företags konkurrenskraft på exportmarknaden. Detta är särskilt viktigt när exporten riktar sig till tillväxtmarknader. Finnvera garanterar politiska eller kommersiella risker i samband med exportfinansiering.
Business Finland är en finländsk offentlig aktör som tillhandahåller innovationsfinansiering och internationaliseringstjänster samt främjar turism och investeringar i Finland.
Internationell utvecklingsfinansiering
Utvecklingsbanker
Finland är medlem i flera internationella utvecklingsbanker, såsom Världsbanken, Asiatiska utvecklingsbanken, Afrikanska utvecklingsbanken och den interamerikanska utvecklingsbanken i Latinamerika och Karibien. De är viktiga finansiärer av infrastruktur på tillväxtmarknader.
Utvecklingsbankernas program och investeringsbolag inom den privata sektorn (IFC, IDB Invest) finansierar investeringar inom den privata sektorn och direkt företag. De har också program som finansierar innovationer och nystartade företag (till exempel IDB Lab, ADB Ventures). Också Europeiska investeringsbanken (EIB) och Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) finansierar investeringar på tillväxtmarknader.
Nordiska utvecklingsfonden (NDF) och Nordiska miljöfinansieringsbolaget (NEFCO) i Helsingfors erbjuder företag understöd och/eller lån. De nordiska och europeiska finansiella instituten innebär en ”hemmaplansfördel” för finländska företag: kontoren ligger rätt så nära, vilket gör det lättare att skapa kontakter. Finland finansierar regelbundet utvecklingsbankernas verksamhet.
Utrikesministeriet och beskickningarna kan hjälpa företagen med att knyta kontakter med dessa finansiella institut. Finland har ofta representanter i bankernas direktioner. Finlands ambassad i Washington hjälper med att få finansiering från Världsbanksgruppen och den interamerikanska utvecklingsbanken i Latinamerika och Karibien.
Mer information: Utvecklingsfinansiärernas upphandlingar – Handbok för företag för att komma in på en marknad värd 150 miljarder euro (PDF, 4 MB)
Internationella upphandlingar
Utvecklingsfinansiärer, såsom FN, Världsbanken, regionala utvecklingsbanker och EU, finansierar projekt inom den offentliga och privata sektorn i utvecklingsländer till ett värde av uppskattningsvis 150 miljarder euro per år. Finansiärernas beslut om gåvo-, låne- eller investeringsfinansiering grundar sig på fleråriga samarbetsprogram som genomförs inom de sektorer som finansiären och mottagaren gemensamt kommit överens om.
En stor del av finansieringen går till konkurrensutsatta upphandlingar av olika nyttigheter, anordningar och tjänster. Merparten av upphandlingarna konkurrensutsätts av en stat eller ett företag som fått finansiering från en utvecklingsbank. På tillväxtmarknaden behövs det hållbara, beprövade och innovativa lösningar som hjälper länderna att nå målen för hållbar utveckling. Pålitliga entreprenörer, leverantörer av utrustning, tillhandahållare av digitala och innovativa tjänster och plattformar samt planerings- och konsulteringstjänster är också efterfrågade.
Utrikesministeriet samarbetar med internationella organisationer och informerar om organisationernas upphandlingsprocesser och kontakter. Beskickningarna ger allmän information och förmedlar kontaktuppgifter till organisationer i stationeringsländerna och hjälper företag med att ordna möten med myndigheter.
Mer information om internationella upphandlingar ges av utvecklingspolitiska avdelningen på adressen keo-01(at)gov.fi.
Mer information: Utvecklingsfinansiärernas upphandlingar – Handbok för företag för att komma in på en marknad värd 150 miljarder euro (PDF, 4 MB)
EU-projektet Global Gateway
Global Gateway är Europeiska unionens initiativ som har målet att förbättra utvecklingsländernas ekonomiska och sociala utveckling genom att bidra till smarta, hållbara och säkra lösningar på områdena digitalisering, energi och transport och genom att stärka hälso- och sjukvården, utbildningen och forskningen. För projekt som utgår från partnerländernas behov söks olika finansieringsmöjligheter. Därefter väljer man projektgenomförarna genom konkurrensutsättning.
Finansieringen för projekten kan komma från olika finansieringskällor, bland annat från Finnfund, Finnvera eller Finnpartnership. Multinationella finansiärer är bland annat Europeiska investeringsbanken EIP och Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling EBRD. Finland arbetar för att hjälpa finländska företag att delta i Global Gateway-samprojekt som särskilt fokuserar på utbildnings-, klimat- och energilösningar.