FN:s generalsekreterare stöder Finlands transatlantiska utvecklingsinitiativ

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen träffade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i Helsingfors den 27 maj. Generalsekreterare Ban gav sitt stöd till Väyrynens initiativ om ett tätare partnerskap för hållbar utveckling mellan EU och USA. Samtalen rörde också FN:s möte om finanskrisen i juni och klimatförändring.

Minister Väyrynen och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon träffades i Helsingfors den 27 maj. Minister Väyrynen var värd för en arbetslunch med generalsekreteraren. Vid lunchen behandlades FN:s finanskrismöte efter midsommaren, det finländska transatlantiska initiativet om utvecklingssamarbete, utmaningar för tryggad livsmedelsförsörjning och klimatförändringsfrågor.

Den ekonomiska krisens inverkan på utveckling behandlas vid ett FN-möte på högsta nivå i New York den 24-27 juni. Mötet arrangeras under ledning av generalförsamlingens ordförande, och såväl generalsekreterare Ban som minister Väyrynen ansåg att mötet är viktigt och dess förberedelser en utmaning.

Minister Väyrynen betonade att utvecklingsfinansieringen ska riktas till hållbar ekonomisk utveckling i u-länderna, bland annat till att stödja infrastruktur, utveckling av den privata sektorn och jordbruk. Prioriteringar inom den finländska utvecklingspolitiken är en naturekonomiskt, ekonomiskt och samhälleligt hållbar utveckling. Det är viktigt att stödet till de fattigaste länderna ses som en del av en global lösning på finanskrisen.

Det transatlantiska initiativet intresserade generalsekreteraren

Då FN:s finanskrismöte behandlades presenterade Väyrynen sitt initiativ till ett partnerskap för hållbar utveckling för generalsekreteraren. Initiativet som Finland framfört för EU syftar till en tätare utvecklingspolitisk dialog mellan EU och USA både inom politiskt och praktiskt samarbete. Enligt initiativet ska de fattigaste ländernas intressen beaktas mer och ländernas position stärkas bland annat i internationella handels-, utvecklings- och miljöförhandlingar.

Också generalsekreterare Ban konstaterade att han uttryckligen vill föra de allra fattigaste utvecklingsländernas talan i FN. Ban gav därför sitt stöd till det finländska initiativet, som han tyckte var intressant.

Det tredje viktiga samtalsämnet var klimatpolitik, där FN:s generalsekreterare deltar mycket aktivt. Ban berättade om FN:s högnivåmöte om klimatfrågor, som generalsekreteraren sammankallat den 22 september. Mötet hålls i New York i samband med FN:s generalförsamling , och dess syfte är att ge klimatförhandlingarna politisk tyngd så att klimatmötet i Köpenhamn i december ska nå ett gott förhandlingsresultat. Generalsekreteraren berättade att han under sitt Finlandsbesök inbjudit president Tarja Halonen att delta i mötet och önskade att även minister Väyrynen kunde närvara.

I fråga om klimatförändringen betonade Väyrynen framför allt att finansieringen ska följa utvecklingspolitiska principer. Dessutom finns det inga skäl att skapa nya system, utan det gäller att stödja sig på existerande system och finansieringskanaler.

Ban Ki-moons första Finlandsbesök som FN:s generalsekreterare

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besökte Finland den 25-27 maj. Det var Bans första officiella besök i Finland i egenskap av FN:s generalsekreterare.

Under Finlandsbesöket hade generalsekreteraren bilaterala samtal med republikens president Tarja Halonen, talman Sauli Niinistö, statsminister Matti Vanhanen, president Martti Ahtisaari och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen.

 

kestävä kehitys
ulko- ja turvallisuuspolitiikka