Women Deliver -kongressi: Lapsivuodekuolemat ovat kehitysmaiden suuri tragedia

Washingtonissa pidettiin 7.-9. kesäkuuta tähän asti suurin kansainvälinen äitiys- ja lisääntymisterveyskongressi, jonka tavoitteena oli nostaa seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien painoarvoa kansainvälisellä poliittisella agendalla.  

Ashley Judd, kuva: United Nations Photo YouthAIDS-lähettiläs, näyttelijä Ashley Judd osallistui Women Deliver -kongressiin. Kuvassa näyttelijä puhuu YK:ssa ihmiskauppaa vastaan. Kuva: United Nations Photo(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), flickr.com,  ccby2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) 

Mittavan mediajulkisuuden saaneen ja 3 000 osallistujaa keränneen kongressin avasi YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon. Kongressissa puhuivat pitkän linjan naisten oikeuksien puolustajat Irlannin entinen presidentti Mary Robinson, Chilen entinen presidentti Michelle Bachelet sekä videoesityksen välityksellä Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton. Kongressin nimeksi oli annettu ”Women Deliver - Delivering Solutions for Women and Girls”.

Mediahuomiota kongressille keräsivät myös viihdejulkisuuden henkilöt kuten YK:n aidsjärjestön Unaidsin hyväntahdonlähettiläs laulaja Annie Lennox ja YouthAIDS -lähettiläs näyttelijä Ashley Judd. Kongressi oli jatkoa vuonna 2007 järjestetylle ensimmäiselle Women Deliver -kongressille.

Ministeripöydässä ja Speaker’s Cornerissa puhunut alivaltiosihteeri Ritva Koukku-Ronde korosti puheissaan lisääntymisterveyden, perhesuunnittelun ja tasa-arvon yhteyttä väestönkasvuun, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja laajapohjaiseen taloudelliseen kehitykseen. Koukku-Ronde muistutti myös kaikkien - niin rikkaiden kuin köyhien, naisten ja miesten - omistajuuden ja yhteen hiileen puhaltamisen merkityksestä naisten ja lasten terveyden edistämisessä.

Joka vuosi 350 000 naista kuolee lapsivuoteeseen

Synnytykseen ja raskausaikaan liittyvät kuolemat ovat jonkin verran vähentyneet, mutta YK:n tilastojen mukaan edelleen joka vuosi ainakin 350 000 naista kuolee lapsivuoteeseen ja kolme miljoonaa lasta menehtyy alle vuoden vanhana.

Puolet kaikista lapsivuodekuolemista tapahtuu vain kuudessa maassa: Intiassa, Pakistanissa, Afganistanissa, Etiopiassa, Nigeriassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Women Deliver -kongressi Washingtonissa Naisia Women Deliver -kongressissa Washingtonissa. Kuva: Josefina Bjurström. 

Usein synnytykseen liittyviä kuolemia aiheuttavat naisten surkea yhteiskunnallinen asema, pitkät etäisyydet, terveydenhoitohenkilökunnan puute, puutteellinen hygienia, sairaudet, synnyttäjän alhainen ikä ja huono terveyden tila.

Kuolemia aiheuttavat myös synnytykseen liittyvät väärät uskomukset sekä perusterveydenhuoltojärjestelmän heikkeneminen resurssien ja henkilöstön siirtyessä erityisohjelmiin ja kaupunkien sairaaloihin sekä ulkomaille.

Eräs Women deliver -kongressin pääviesteistä oli, että keinot äitiyskuolleisuuden vähentämiseksi ja lisääntymisterveyspalveluiden järjestämiseksi ovat olemassa, mutta edelleen tarvitaan konkreettista työtä naisten seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien eteen.

Naisten voimaannuttamisella koskien omaa lisääntymisterveyttään ja naisten asemaan liittyvien asenteiden muuttamisella voidaan samalla edistää kestävää ja laajapohjaista taloudellista kehitystä. Vapaaehtoisten perhesuunnittelu- ja ehkäisypalveluiden lisäämisellä voidaan edistää naisten, lasten ja ympäristön kannalta kestävää väestökehitystä.

Kongressin agendalla kaikkea perhesuunnittelusta ilmastoon

Women Deliver -kongressin aiheet oli jaettu kolmeentoista pääteemaan, joita tarkasteltiin erityisesti naisten ja heidän valtuuttamiensa näkökulmasta. Aiheita olivat muun muassa äitien, vastasyntyneiden, tyttöjen ja naisten terveys, perhesuunnittelu, HIV ja AIDS, kansalaisaktivismi, ihmisoikeudet, kulttuuri, ilmasto ja nuoret.

Lisääntymisterveyden edistäminen sai tukea Bill ja Melinda Gates –säätiön tekemästä 1,5 miljardin dollarin lahjoituksesta kehitysmaiden naisten ja lasten terveyden edistämiseen.

Kongressissa lanseerattiin ulkoministeriön Freedom to choose -esite

Women Deliver -kongressissa lanseerattiin ulkoasiainministeriön uusi Freedom to choose, Sexual and Reproductive Health and Rights in Finland’s Development Policy -esite. Alivaltiosihteeri Ritva Koukku-Ronde toi Speaker’s Corner -puheessaan esille, että Suomi painottaa nuorten sekä nuorten aikuisten oikeutta tietoon seksuaalisista ja lisääntymisterveysoikeuksistaan ja korostaa myös miesten roolia tasa-arvon edistämisessä.

Freedom to Choose antaa vastauksia kysymyksiin, mitä seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat, miksi ne ovat tärkeitä, miten ne ovat esillä Suomen kehityspolitiikassa ja miten ne liittyvät muihin kehityskysymyksiin kuten köyhyyteen ja ilmastonmuutokseen.

sosiaalinen sukupuoli