Vuosituhattavoitteet: Köyhyys puolitettu, nälkäisten määrä kasvaa

Useimmissa vuosituhattavoitteissa on edetty, mutta kehitys on ollut epätasa-arvoista, käy ilmi YK:n tämänvuotisesta vuosituhattavoitteiden seurantaraportista. 

Aikaa saavuttaa YK:n kahdeksan vuosituhattavoitetta on enää kolme vuotta. Tuoreen seurantaraportin mukaan osittain saavutettuja vuosituhattavoitetta on kuitenkin vain kolme.  

Tasa-arvo, koulutus. Tyttöjä koulussa pakolaisleirillä Keski-Afrikan tasavallassa. Kuva: hdptcar/Flickr, CC BY 2.0 Tyttöjä koulussa pakolaisleirillä Keski-Afrikan tasavallassa. Tasa-arvo on yksi parhaiten edistyneistä YK:n vuosituhattavoitteista. Kuva: hdptcar/Flickr, CC BY 2.0

Hyvä uutinen on, että saavutettuihin tavoitteisiin kuuluu tärkein eli äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuuden puolittaminen vuoden 1990 tasosta. Raportin mukaan alustavat laskelmat kertovat, ettäköyhyys puolittui vuonna 2010 eli reippaasti etuajassa. 

Toistaiseksi varmimmat luvut ovat vuodelta 2008, ja niiden mukaan kehitysmaiden väestöstä vajaa neljännes, noin 1,4 miljardia ihmistä, elää äärimmäisessä köyhyydessä. 

Raportin mukaan köyhyys on ensimmäistä kertaa vähentynyt kaikilla maailman alueilla. Keskiarvot eivät kuitenkaan kerro kaikkea. YK on huolissaan vuosituhattavoitteiden etenemisen epätasa-arvoisuudesta maiden ja alueiden välillä ja sisällä.  

Esimerkiksi Kiinassa köyhien osuus on pudonnut 20 vuodessa 60 prosentista 13:een, mutta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 56 prosentista 47 prosenttiin.

Lisäksi huolta aiheuttaa ensimmäisen vuosituhattavoitteen toinen osa: vaikka köyhyys on puolittunut, nälkäisten määrälle ei ole käynyt samoin. Raportin mukaan 2000-luvulla nälkäisten määrä on noussut ja prosenttiosuus väestöstä pysynyt lähes samana.

Köyhyys tappaa

Köyhyyden puolittamisen lisäksi saavutuksiin kuuluu ympäristötavoitteen osatavoitteen, ilman puhdasta vettä olevien ihmisten osuuden puolittaminen. Puhdasta vettä saa nyt noin 89 prosenttia maailman väestöstä. Myös ympäristötavoitteeseen kuuluva slummien asukkaiden elinolosuhteiden parantaminen on raportin mukaan saavutettu.

Lisäksi kolmas tavoite, sukupuolten tasa-arvo koulutuksessa, lasketaan nyt saavutetuksi: kehitysmaissa sataa poikaa kohti koulun aloittaa keskimäärin 97 tyttöä. 

Vaikeimmin edistettäviin tavoitteisiin kuuluvat äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentäminen. Lapsikuolleisuus kehitysmaissa on vähentynyt yli kolmanneksella ja äitiyskuolleisuus lähes puolittunut vuoden 1990 jälkeen, mutta se ei riitä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lisäksi edistys on ollut epätasaista. Raportin mukaan Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tapahtuu 82 prosenttia alle 5-vuotiaiden kuolemista. Kehitysmaissa köyhät lapset kuolevat alle 5-vuotiaina lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin rikkaat.

Äitien riski kuolla raskauden tai synnytyksen aikana taas on 15 kertaa suurempi kehitysmaissa kuin kehittyneissä maissa, raportti huomauttaa.



Talouskriisi hidastaa

Raportin mukaan loppujen vuosituhattavoitteiden saavuttaminen on mahdollista, mutta haastavaa. Talouskriisi on jo hidastanut edistystä osassa vuosituhattavoitteista.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan saavutukset riippuvat kahdeksannesta vuosituhattavoitteesta, joka velvoittaa myös rikkaat maat tukemaan vuosituhattavoiteponnisteluja. 

Senkään toteutuminen ei ole varmaa, sillä raportin mukaan kehitysavun reaaliarvo laski viime vuonna ensimmäistä kertaa kymmenen vuoteen. Vain viisi maailman maata ylittää suositellun 0,7 prosentin osuuden bruttokansantulosta.

Teija Laakso / maailma.net 

Faktoja vuosituhattavoitteista

YK:n jäsenmaat sopivat vuonna 2000 vuosituhattavoitteista, jotka on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2015 mennessä.

Vuosituhattavoitteita on kahdeksan, ja ne jakautuvat 21osatavoitteeseen. Tavoitteiden lähtövuosi on yleensä 1990.

Poimintoja vuoden 2012 raportista:

  • Äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä putosi vuosina 1990–2008 kahdesta miljardista 1,4 miljardiin.
  • Nälkäisiä on 850 miljoonaa, 15,5 prosenttia kehitysmaiden väestöstä. Peruskoulun aloittaa noin 90 prosenttia kehitysmaiden lapsista.
  • Vain 20 prosenttia maailman kansanedustajista on naisia.
  • Kehitysmaissa tuhatta alle 5-vuotiasta lasta kohti kuolee 63, kehittyneissä maissa 7.
  • Kehitysmaissa 100 000:ta raskaana olevaa naista kohti kuolee 240, kehittyneissä maissa 16.
  • Kunnollinen vessa on noin 56 prosentilla kehitysmaiden väestöstä.
  • Tanska, Luxemburg, Alankomaat, Norja ja Ruotsi olivat vuonna 2011 maailman ainoat maat, jotka antoivat kehitysapua YK:n suosittelemat 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan.
UNDP