Viseringscentral öppnades i Moskva

Den nya viseringscentralen erbjuder kunderna en bekvämare väntsal. Foto: Finlands ambassad i Moskva. Den nya viseringscentralen erbjuder kunderna en bekvämare väntsal. Foto: Finlands ambassad i Moskva.

Finlands första viseringscentral invigdes i Moskva den 16 juni, och den 18 juni inledde centralen sin verksamhet. Centralen har som uppgift att handleda de sökande i ansökningsfrågor, att ta emot ansökningar och att ge sökanden det färdiga beslutet. Ambassadens visumavdelning behandlar fortfarande ansökningarna och fattar viseringsbesluten.

”Vi är mycket nöjda över att vi nu kan erbjuda de sökande ordentliga lokaler. De tvingas inte längre köa ute på gatan i regn och vinterkyla. Det förbättrar avsevärt vår servicenivå”, konstaterar ambassadör Matti Anttonen.

För verksamheten vid den finländska viseringscentralen svarar VFS Global, som har flera års erfarenhet av liknande verksamhet med olika länders beskickningar. Det går fortfarande att lämna in ansökan på ambassadens visumavdelning, men det kräver tidsbeställning på förhand. Ambassadens visumavdelning ansvarar fortfarande för behandlingen av ansökningarna och för viseringsbesluten och kan nu satsa mer på denna verksamhet.

Ambassadens visumavdelning har huvudsakligen varit nöjd med samarbetet med viseringscentralen i VFS Globals regi. ”Allt kan inte planeras i förväg, även om andra Schengenländers beskickningar redan länge använt samma koncept för att lägga ut verksamheten”, konstaterar projektchef Tiia Moilanen, som ansvarat för planeringen och lanseringen av projektet tillsammans med visumavdelningens ledning. För utrikesministeriets del ansvarar projektchef Katja-Marika Puittinen för hela projektet.

Samarbetsformerna finslipas ännu under de första veckorna och månaderna. ”För närvarande tar vi emot cirka 600 visumansökningar om dagen. Takten ökar mot slutet av året, så vi har tid att göra våra arbetsformer smidigare innan de brådaste tiderna infaller”, berättade Moilanen.

Mer information