Stödbesluten för information och global fostran 2008 avgjorda

Utrikesministeriet har beviljat 90 medborgarorganisationer statsunderstöd för informationsprojekt eller global fostran under år 2008. Stödets totala omfattning är ungefär 2 miljoner euro.

124 organisationer anhöll om understöd vid ansökningsomgången för 2008, av dem fick en fjärdedel avslag. Oftast var orsaken till avslag att  projektet inte fyllde kriterierna. Ansökningarnas totala summa uppgick till 3,8 miljoner euro. Av projekten var en tredjedel klart pedagogiska till sin karaktär men många projekt som var inriktade främst på informationsverksamhet omfattade också pedagogiska målsättningar.

Tio organisationer ansökte om tvåårigt stöd för global fostran för sammanlagt 840 000 euro. Av dem beviljades fyra organisationer stöd för ungefär 300 000 euro.  Dessutom beviljades fyra av de organisationer som anhöll om tvåårigt stöd ettårigt stöd för cirka 90 000 euro.

Bland ansökningarna fanns intressanta nya synvinklar på global fostran och utvecklingsinformation. Några nya aktörer har också dykt upp bland dem som sökt tidigare år, och man kan på goda grunder anta att de når nya målgrupper. Studentorganisationerna var som vanligt aktivt med och de bidrar till att den regionala täckningen hos utvecklingsinformationen och den globala fostran ökar.

Utrikesministeriets stöd till medborgarorganisationernas informationsprojekt och globala fostran 2008 (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 18 kb)