Voiko EU-operaatio Tshadissa onnistua?

Lähetystöneuvos Vesa Jaakolan kolumni julkaistiin Pohjolan Sanomissa viikolla 5/2008.

Euroopan unionissa päätettiin viime lokakuussa 4000 rauhanturvaajan lähettämisestä Sudanin länsinaapureihin Tshadiin ja Keski-Afrikan tasavaltaan suojelemaan Darfurin pakolaisia. Kevään kuluessa joukot jalkautetaan tuolle selkkausalueelle. Suomi osallistuu operaatioon 60 miehellä. Millaista Afrikkaa rauhanturvaajamme siellä näkevät ja kokevat?

Tshad tulee olemaan monille eurooppalaisille vaikein paikka ja ankarin ympäristö verrattuna kaikkiin aiempiin toimialueisiin. Toimintaa keskisessä Afrikassa vaikeuttavat karujen luonnonolojen lisäksi yhä jatkuva aseellinen selkkaus, jossa on monia toisiaan vastaan taistelevia osapuolia sekä Sudanissa että Tshadissa. Rauhanturvaajilla ei ole minkäänlaista rauhaa, mitä turvata.

Viidettä vuotta jatkuva sotiminen Darfurissa on tuottanut alueelle yli kaksi miljoonaa pakolaista, heitä Tshadissa noin 200 000. EU-operaation päätehtävänä siellä on suojella näitä leiripakolaisia ja leirien humanitaarista huoltoa.

Alueen pakolaisleireistä on ajan mittaa tullut myös taistelujen kohteita ja tukialueita. Leireiltä värvätään uusia sotureita taistelemaan kapinallisten militioissa. Lisäksi aseistetut kapinalliset ryöstelevät YK-järjestöjen ja muidenkin hyväntekijäin huoltokuljetuksia ajoneuvoineen omiin tarpeisiinsa. Viime vuonna asemiehet ryöstivät tai varastivat alueella yli sata huoltokuormaa. Leirien suojelussa EU-joukot voivat joutua tulitaisteluihin.

Kaikesta rauhanturvatoiminnasta huolimatta Darfur lähialueineen pysyy rauhattomana. Siitä pitävät nykyisen sotatilan osapuolet huolen. Keskeisimpiä osapuolia ovat Darfurin useat, myös keskenään taistelevat kapinalliset militiat ja toisaalta Sudanin hallituksen varustamat joukot. Lisäksi Darfurin alueelta käydään naapurimaan sisällissotaa tai ainakin taistelua vallasta Tshadissa.

Kummankin maan, Sudanin ja Tshadin hallitukset käyttävät Darfurin alueen sotatilaa hyvääkseen horjuttaakseen toistensa valta-asemia. Tshadin edustajat ovat jopa vetäytyneet ajoittain Darfurin rauhanneuvotteluista, kun Sudanin hallituksen tukemat Tshadin kapinalliset ovat yrittäneet kaapata vallan naapurissa. Näin tapahtui viimeksi huhtikuussa 2006 ja sama voi toistua jatkuvassa valtataistelussa.

Vastaavasti Tshadin hallitus tukee ajoittain Sudanin hallintoa vastaan taistelevia Darfurin militioita. Se osaltaan haittaa kaikkea rauhoitustoimintaa alueella.

Jo elokuussa 2006 YK:n turvallisuusneuvostossa päätettiin lähettää Darfuriin 21 000 hengen rauhanturvajoukot rauhoittamaan Darfur. Tarkoituksena on, että näillä joukoilla korvattaisiin aivan riittämättömiksi osoittautuneet Afrikan unionin rauhanturvaajat, 7000 miestä.

Sudanin hallitus on tehnyt paljon sen puolesta, ettei YK-operaatio Darfurissa onnistuisi. Eurooppalaisia ja muita länsimaisia rauhanturvaajia Sudan ei hyväksy YK-joukkoihin ollenkaan. Niinpä YK-operaatio jouduttiin aloittamaan äskettäin varsin vajaana, vain 9000 rauhanturvaajalla.

Myös Tshadissa sekä hallitus että kapinalliset ovat olleet huolissaan siitä, että suurella ja tehokkaalla rauhanturvaoperaatiolla alue rauhoitettaisiin. Siellä lisäongelmana on se, että jo ennestään maassa on ollut tuhatkunta Ranskan sotilasta tukemassa presidentti Idriss Débyn hallitusta. Tshadin kapinalliset ovat varoittaneet, että tästä syystä EU-operaation ranskalaisesta ja muustakin miehistöstä saattaa tulla viholliskohde.

Toimiakseen tehokkaasti EU-operaation henkilöstön olisi oltava hyvissä suhteissa kaikkien keskeisten osapuolten kanssa. Jo tämä saattaa osoittautua hyvin vaikeaksi - varsinaisesta toiminnasta puhumattakaan. Näillä näkymin operaatiossa epäonnistumisen vaara on yhtä suuri kuin onnistumisen mahdollisuus.

demokratia
kriisinhallinta