Väyrynen: Tunt björkvirke borde kunna exporteras tullfritt till Finland

Minister Paavo Väyrynen träffar sin ryska kollega i Moskva nästa vecka. Man borde hitta ett sätt att sortera och importera björkvirke av mindre tjocklek än 15 cm till Finland utan att det beläggs med exporttull. Väyrynen träffar sin ryska kollega Elvira Nabiullina på måndagen i Moskva.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen tog till idrottsjargong när han informerade om de kommande virkestullförhandlingarna. På måndag reser han till Moskva för att träffa ekonomikommissionens ryska ordförande, ekonomiminister Elvira Nabiullina. Den viktigaste punkten på agendan vid mötet den 19 maj är virkestullarna.

”Jag säger som idrottsmännen. Vi gör vårt bästa i Moskva, och ser hur långt det bär” sade Väyrynen.

Förhandlingarnas huvudspår löper mellan Moskva och Bryssel. Man gör också en avstickare till EU:s och Rysslands diskussioner om Rysslands medlemskap i Världshandelsorganisationen WTO. År 2004 enades unionen och Ryssland om att Ryssland som WTO-medlem avstår från exporttullarna inom fyra år. Därefter har landet ensidigt reviderat sin förbindelse och tagit i bruk tullarna på nytt.

Till Ryssland och EU:s WTO-härva hör också andra frågor, som unionens försök att få Ryssland att avstå från diskriminerande järnvägstransporttariffer. Ryssland diskuterar inte enbart med EU utan har olösta ärenden med andra WTO-länder, till exempel Georgien. Dessutom måste Ryssland ta upp diskussioner med Ukraina som nyligen blev medlem av WTO.

I slutet av mars var lösningen nära

Diskussionerna mellan EU och Ryssland var nära en lösning i slutet av mars men den stupade på att de ryska förhandlarna inte fick tillstånd att godkänna uppgörelsen. Nästa vecka görs ett nytt anslag till förhandlingar mellan unionen och Ryssland.

Väyrynen är rädd att virkestullfrågan kan försenas om den betraktats som en del av ett större WTO-paket.

Måndagens diskussioner mellan Ryssland och Finland är ett sidospår mellan Helsingfors och Moskva i avsikt att påskynda lösningen.

Finland strävar efter att påverka hur Rysslands nuvarande virkestullförordning tillämpas.

En nyckelfråga handlar om att hitta en teknisk lösning på särskiljningen av björkträ som är tunnare än 15 dm i diameter från övrigt virke. Det gäller en kategori som inte är belagd med virkestullavgift. Det finns inte alternativ användning för tunt björkvirke i Ryssland, så det ligger inte heller i Rysslands intresse att försvåra exporten. Man har inte kunnat utföra sorteringen och därmed har tullarna också omfattat denna kategori.

”Vi försöker ta reda på om det finns metoder att tillämpa tullfrihet för papper” nämnde Väyrynen.

Det här är en betydande fråga för industrin eftersom man importerar stora mängder tunt björkvirke som blir cellulosaråvara för pappersindustrins behov.

Väyrynen anser att det vore en seger om man kunde nå en situation där Ryssland förband sig att återhålla sig från att höja nya tullavgifter. I början av nästa år stiger exporttullarna över smärtgränsen.

”Vår industri står inför svåra anpassningsbeslut” underströk Väyrynen.

Till Murmansk efter Moskva

Efter ekonomikommissionsmötet reser Väyrynen vidare till Murmansk dit han gör en export- och internationaliseringsfrämjande resa i sällskap av en omfattande delegation. Målet är att finska industrier och andra aktörer får in foten där i god tid innan jätteinvesteringarna i Murmansk börjar.

Samma mål drev man också tidigare i våras med resan till Nordnorge. Finskt, norskt och ryskt samarbete har många synergimöjligheter. För Murmanskområdet planeras investeringar för att utnyttja olje- och gasfälten, förbättra infrastrukturen och utveckla gruvindustrin.

kauppa
maatalous
metsätalous