Väyrynen: Utveckling av landsbygden effektivaste sättet att reducera fattigdom

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen betonade på festivalen Världen i byn att satsningar på landsbygden främjar hållbar utveckling och reducerar fattigdom effektivt. Utrikesministeriet deltog med temat ”Landsbygdens utveckling” i evenemanget som pågick senaste veckoslut i Kajsaniemi.

 Paavo Väyrynen intervjuades av redaktör Anna Laine på Taigascenen. Foto: Mirva Viitanen Paavo Väyrynen intervjuades av redaktör Anna Laine på Taigascenen. Foto: Mirva Viitanen

Minister Väyrynen underströk att utveckling av landsbygd och jordbruk på alla vis främjar hållbar utveckling mycket effektivt. Mänskligheten borde i framtiden förlita sig mer än hittills på förnybara naturresurser i sin ekonomiska verksamhet, just de resurser som man vårdar och utnyttjar inom jordbruket och på landsbygden. I och med livsmedelskrisen har man också varseblivit matproduktionens betydelse.

Livsmedelskrisen kom inte överraskande

Väyrynen konstaterade att man måste få matproduktionen att öka både i industriländerna och utvecklingsländerna. Men det måste ske i enlighet med principerna för hållbar utveckling. Väyrynen betonade att man måste få till stånd sådan matproduktion som betjänar det egna landets behov. Också Finland behöver jordbruk.

Väyrynen delade inte redaktörens åsikt att livsmedelskrisen skulle ha kommit överraskande. Man har kunnat förutse att maten skulle ta slut redan en längre tid, men påpekanden om det inte har tagits på allvar. ”Först nu när man står inför fullbordat faktum skrider man till åtgärder” sade Väyrynen. Han drog sig till minnes att han själv hade förutspått att maten skulle ta slut vid en tillställning redan år 1965.

Övergripande utveckling av landsbygden

Väyrynen tror att landsbygdens utveckling är det allra effektivaste sättet för att utrota fattigdomen. Landsbygdens utveckling har också en viktig bieffekt; man undviker att megastäder uppstår. När landsbygden utvecklas kan man förhindra att slumområden bildas, med alla problem som slum medför.

Landsbygdens problem är av många slag och det krävs många olika åtgärder för att råda bot på dem. Bland de viktigaste åtgärderna är reparationer av vägnät, elektrifiering och förbättrade markägoförhållanden, menar Väyrynen. Det är också av stor vikt att utveckla hälsovård och utbildning på landsbygden.

Väyrynen tog upp skogshushållets betydelse så väl i Finlands utvecklingssamarbete som globalt sett. Han påpekade att 30 procent av jordens yta är täckt av skog. ”Det är oerhört viktigt hur dessa skogar vårdas och utnyttjas ur utvecklings- och miljöaspekt med tanke på klimatförändringen. Vi måste främja hållbar skogsekonomi.”

Livsmedel ska inte bli biobränslen

Redaktören frågade också Väyrynen vad han anser om biobränslen. Väyrynen krävde att övergången till andra generationens biobränslen ska påskyndas. Man bör inte mera använda livsmedel för att framställa biobränslen. Väyrynen påminde lyssnarna om att omständigheterna har förändrats mycket snabbt. ”För några år sedan, när man började framställa etanol och biodiesel av åkerväxter i olika länder, rådde överproduktion, och man ansåg att det var bra att använda åkrarna också till annat än livsmedelsproduktion.”

Väyrynen förklarade att frågan om biobränslen inte är helt svartvit. I länder där man har avverkat miljoner hektar skog kan man producera biobränslen med naturenliga metoder.

maaseutu