Vammaishankkeiden käsittely ulkoministeriössä

Vammaishankkeet ovat tärkeä osa suomalaisten järjestöjen kehitysyhteistyötä. Niiden arvionnissa käytetään hyväksi sekä ministeriön omien asiantuntijoiden että vammaisjärjestöjen kehitysyhteistyöjärjestö FIDIDA:n lausuntoja.

Ulkoministeriön kansalaisjärjestöille myöntämää kehitysyhteistyötukea saa noin 500 kehitysyhteistyöhanketta 80 kehitysmaassa. Hankkeita hoitavia kansalaisjärjestöjä on noin 230. Vuosittain uusia hanke-esityksiä saadaan noin 190.

Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön tukemiseen osoitetut määrärat ovat viime vuosina kasvaneet selvästi, mutta myös hakemusten määrä on lisääntynyt. Vuoden 2006 hakukierroksella määrärahat kattoivat noin 60 prosenttia hakemuksista, joten 40 prosenttia hakemuksista jouduttiin karsimaan. Myös hanke-ehdotusten laatuongelmien takia joissakin hankkeissa tukea myönnettiin pyydettyä vähemmän tai ei lainkaan.

Hakemusten arviointivaiheessa kehityspoliittinen osasto pyysi lausuntoja Suomen suurlähetystöiltä, ulkoministeriön alueyksiköiltä ja asiantuntijatehtäviä hoitavalta toimialapolitiikan yksiköltä. Kaikki hakemukset on lisäksi käsitelty ulkoministeriön asiantuntijavirkamiesten muodostamassa laaturyhmässä.

Vammaisjärjestöjen kehitysyhteistyö on tärkeää, ja myös vammaishankkeisiin sovellettiin ministeriön sisäistä lausuntomenettelyä. Vammaisjärjestöjen kehitysyhteistyöyhdistys FIDIDA ry antoi lisäksi niistä lausunnot  ministeriön ja FIDIDA:n yhteistyösopimuksen pohjalta. Sopimuksen mukaan FIDIDA hoitaa vammaishankkeiden hallintoa ja antaa lausuntoja. Rahoituspäätökset tekee ulkoministeriö.

FIDIDA:n lausunnot on otettu huomioon huolellisesti hankkeiden arvioinnissa. Edustustojen ja alueyksiköiden näkemykset poikkeavat kuitenkin jonkun verran FIDIDA:n arvioista. Joissakin tapauksissa tukea on myönnetty enemmänkin kuin FIDIDA on suositellut. Lisäsi eroavuuksia aiheuttaa se, että muutamiin hankkeisiin sisällytetyt konferenssimatkat on poistettu hanketuesta. Ulkoministeriö on valmis harkitsemaan matkojen tukemista erikseen myönnettävistä konferenssimatkatuen määrärahoista. Niillä tuetaan kehitysmaiden edustajien osallistumista kansainvälisiin kehityskonferensseihin.

Kaikille järjestöille on kirjeitse ilmoitettu perustelut, joiden takia tukea on myönnetty haettua vähemmän tai hakemus on kokonaan hylätty.  Päätökseen tyytymätön järjestö voi tehdä oikaisupyynnön määräajan kuluessa tai harkintansa mukaan parantaa hankkeen laatua ja hakea tukea ensi vuonna uudestaan.

Tuen myöntämisen, vähentämisen tai kieltämisen perusteet sekä asiasta saadut lausunnot ovat julkisia asiakirjoja ja ne ovat pyydettäessä nähtävissä kansalaisjärjestöyksikössä (Luotsikatu 4A, Katajanokka, Helsinki). Tukea saaneiden hankkeiden luettelo on julkaistu ulkoministeriön verkkosivuilla. Hanketiedot kootaan kunakin vuonna julkaistavaan järjestöhankkeiden luetteloon.

Lisätietoja: kansalaisjärjestöyksikön päällikkö Leo Olasvirta, puh. (09) 160 56365, sähköposti etunimi.sukunimi@formin.fi

Luettelo hanketukea saaneista 2007 - 2009(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 28 kt)

Tässä palvelussa myös