Statsunderstöd för frivilligorganisationers utvecklingssamarbete

Som ett led i budgetberedningen för 2014 kan frivilligorganisationer ansöka om statsunderstöd för utvecklingssamarbete.  Statsunderstödet är beroende av prövning och kan beviljas för finländska frivilligorganisationers projekt i utvecklingsländer. 

Anslagens slutliga storlek fastslås då riksdagen godkänner budgeten. Detaljerade kriterier för understödet finns att läsa i utrikesministeriets Handbok för projektstöd.

Organisationerna ska i projekten beakta riktlinjerna och tyngdpunkterna i Finlands utvecklingspolitiska åtgärdsprogram (statsrådets principbeslut 16.2.2012) samt lagen om statsunderstöd och den utvecklingspolitiska riktlinjen för det civila samhället.

När ansökningarna utvärderas fästs särskild uppmärksamhet vid ansökans kvalitet och projektets resultatinriktning. Projekt som betonar partnerskap och kompletterar verksamheten i Finlands långvariga samarbetsländer prioriteras. Organisationer som vill skriva en gemensam ansökan kan ansöka om planeringsbidrag för ett år. Man kan också ansöka om planeringsbidrag i ansökningen 2015. I år önskas särskilt ansökningar som gäller projekt som rör yrkesutbildning och företagssamarbete.

Utrikesministeriet ber organisationerna fästa särskild uppmärksamhet vid korruption.

Projektansökan ska göras på utrikesministeriets blanketter. Blanketterna och Handbok för projektstöd finns på webbplatsen. På webbplatsen finns också instruktioner för utrikesministeriets e-tjänst. E-tjänsten kräver KATSO-autentisering.

Ansökan med bilagor ska lämnas in genom utrikesministeriets e-tjänst senast fredagen den 31 maj 2013 kl. 16.15. Ansökningar som lämnas in för sent beaktas inte.

Finländska frivilligorganisationer kan också ansöka om stöd för utvecklings- och informationsprojekt ur Europeiska Unionens anslag för frivilligorganisationernas samfinansiering. Mera information om EU-stödets ansökningsförfaranden, kriterier och samfinansieringen från Kehys r.f.

ihmisoikeudet