Statsunderstöd för frivilligorganisationers utvecklingssamarbetsprojekt

Som ett led i budgetberedningen för 2016 öppnar utrikesministeriet den 15 mars 2015 en ansökningsomgång för projektstöd för finländska frivilligorganisationers utvecklingssamarbete.  Anslagens slutliga storlek fastslås först då riksdagen godkänner budgeten. Stödet är ett statsunderstöd beroende på prövning, där man vid beviljandet iakttar statsunderstödslagen (688/2001).

Frivilligorganisationernas utvecklingssamarbetsprojekt är en del av helheten av Finlands utvecklingssamarbete.  I sitt projektarbete bör organisationerna iaktta linjedragningarna och prioriteringarna i Finlands utvecklingspolitiska åtgärdsprogram (2012) samt Utvecklingspolitisk riktlinje för det civila samhället. Läs mer om projektstödet här.

I ansökningsomgången önskas särskilt ansökningar vars främsta syfte är att främja förverkligande av mänskliga rättigheter och förstärkning av demokratin. I denna ansökningsomgång finns det cirka 14,5 miljoner euro att ansöka om, av vilket en del är reserverat för verkställandet av FN:s konvention om funktionshindrade personers rättigheter i frivilligorganisationernas utvecklingssamarbetsprojekt.

Statsunderstöd kan sökas av stiftelser och föreningar som är registrerade i Finland och som vid ansökningstidpunkten har varit registrerade i minst två års tid.  Organisationerna bör ha minst 30 medlemmar eller på annat sätt kunna visa att de förmår hantera utvecklingssamarbetsprojekt, t.ex. baserat på erfarenhet från tidigare genomförande av sådana. Den finländska aktören som genomför projektet ska ha en samarbetspart i partnerlandet med vilken projektet planerats och förverkligas.  Partnern är i första hand en civil samhällsorganisation i mottagarlandet eller någon annan klart avgränsad sammanslutning eller medborgargrupp, som när ansökan görs varit verksam i minst ett år.  Mera information om vad som förutsätts av organisationen som ansöker om stöd, av dess samarbetspart samt av utvecklingssamarbetsprojektet, hittas i handboken Frivilligorganisationernas utvecklingssamarbete – Handbok för projektstöd. Allmänna villkor för användningen av stöd (uppdaterade den 19 december 2014) hittas under rubriken Projektstöd.

Vid bedömningen av projektansökningarna fästs uppmärksamhet vid:

  • den finländska organisationens kapacitet med avseende på projektadministration och ekonomi,

  • den lokala samarbetspartens kapacitet, ägande och dennas roll i projektplaneringen och -genomförandet,

  • projektets människorättsgrund,

  • projektets mål, genomförande och resultat, 

  • bedömning och hantering av risker,

  • projektets hållbarhet samt 

  • beträffande fortsättningsprojekt, dessutom resultaten hittills, i relation till tidigare uppställda mål. 

Ansökningar om projektstöd bör uppgöras på utrikesministeriets blankett, som finns under rubriken Projektstöd. Anvisningar för e-tjänsten hittas här. E-tjänsten kräver KATSO-autentisering.

Ansökan med bilagor ska lämnas in genom utrikesministeriets e-tjänst senast onsdagen den 13 maj 2015 kl. 16.15. Ansökningar som lämnas in för sent beaktas inte.