Utbildningskursen förnyas

Utrikesministeriets utbildningskurser för dem som vill arbeta med utvecklingssamarbete genomgår en förändring i höst. Kurserna får ett bredare innehåll och öppnas för fler deltagare.

Utrikesministeriets mål är att engagera fler experter på praktisk utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete inom olika sektorer. ”Utvecklingssamarbete bedrivs inom nya sektorer såsom utvecklingen av innovationssystem. Experter på området har inte nödvändigtvis erfarenhet av utvecklingssamarbete”, säger medlemmen i planeringsgruppen Kristiina Kuvaja från utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning.

Grupparbete under utbildningskursen 2009. Foto: Helena Selkäinaho Grupparbete under utbildningskursen 2009. Foto: Helena Selkäinaho

De nuvarande utbildningskurserna (VALKU) fokuserar på finländsk utvecklingspolitik och deras målgrupp är anställda i internationella och finländska organisationer som deltar i biståndsverksamhet finansierad av Finland, personer som deltar i samarbete mellan institutioner och utrikesministeriets anställda.

Fler utbildningsplatser

Den nya kursen KEVALKU betonar utöver kunskap i utvecklingspolitik även praktiska kunskaper i utvecklingssamarbete: hur biståndsinstrument ska användas, hur man deltar i ett anbudsförfarande, vilka roller olika intressegrupper spelar i arbetet, hur projektplanerings- och utredningsresor organiseras.

”Till exempel konsulter, olika experter och forskare kan ha nytta av utbildningen”, säger Kuvaja.

Den nya utbildningen varar i tio dagar och består av två delar som deltagaren kan genomföra separat. Första delen (VALKU) fokuserar på utvecklingspolitik och den nya andra delen på praktiskt utvecklingssamarbete. VALKU-utbildningen ordnas som förut 5-6 gånger per år. I anslutning till varannan kurs erbjuds utbildning i utvecklingssamarbete.

Kursdeltagarna kan till exempel vara företrädare för organisationer inom statsförvaltningen, företag och universitet. I valet av sökande är kriterierna bland annat den sökandes möjlighet att delta i ett UM-finansierat projekt, den sökandes kompetens och dess relevans för Finlands utvecklingspolitiska program och den sökandes planer på och intresse för att delta i utvecklingssamarbete.

För unga biträdande experter inom FN är utbildningen obligatorisk.

”Den första KEVALKU-kursen börjar i höst. På basis av erfarenheterna utvärderar vi hur väl den fungerar”, berättar Kristiina Kuvaja.
 

Höstens utbildningskurser

  • 13-24.9.2010 del 1 och 2
  • 25.10-3.11.2010 del 1
  • 7-20.12.2010 del 1 och 2