Vitryssland blir partner i den nordliga dimensionen?

EU:s utrikesministrar ska i november göra en översyn av unionens förbindelser med Vitryssland. Landets utrikesminister Sergej Martynov sade under ett besök i Finland att han hoppas att EU kommer att avstå från de resterande sanktionerna. Utrikesminister Alexander Stubb hoppades att landet ska främja politiska friheter och upphöra med att verkställa dödsstraff.

 

Sergej Martynov träffade Alexander Stubb den 13 oktober. Foto: Hanna Ovaskainen Sergej Martynov träffade Alexander Stubb den 13 oktober. Foto: Hanna Ovaskainen

”Finland tänker ta sina förbindelser med Vitryssland till en ny nivå. Det konkretiseras genom att en finländsk diplomat skickas till landets huvudstad Minsk. Jag stöder också tanken att låta Vitryssland bli fullvärdig medlem i den nordliga dimensionen”, sade utrikesminister Alexander Stubb vid en presskonferens efter ett möte med vitryske kollegan Sergej Martynov i Helsingfors den 13 oktober.

Stubbs samtal med Martynov fokuserade på förbindelserna mellan Vitryssland och EU och på Finlands bilaterala politiska och ekonomiska relationer.

EU ser för närvarande över sina förbindelser med Vitryssland, vars auktoritära regim tagit små steg mot ökade politiska friheter. Sanktionerna har lindrats, och EU:s utrikesministrar kommer att behandla dem i november.

Enligt Stubb är Vitryssland på väg åt rätt håll. EU förväntar sig fler framsteg när det gäller att ordna friare val, att minska begränsningarna för frivilligorganisationers och partiers verksamhet och att upphöra med att verkställa dödsstraff i praktiken.

Enligt utrikesminister Martynov anser man i Minsk att man gjort framsteg och väntar på att EU:s utrikesministrar i november inte enbart ska besluta om ett ytterligare upphävande av sanktionerna, utan om att helt avstå från dem.

Finland som initiativtagare

Både Stubb och Martynov betonade Finlands roll i strävan efter ett närmande mellan Vitryssland och EU. Stubb var den första EU-utrikesministern som besökte Vitryssland i egenskap av OSSE-ordförande då relationerna mellan EU och Vitryssland började tina upp i augusti 2008.

Om unionen och Vitryssland ytterligare närmar sig varandra utlovas enligt Stubb fyra konkreta framsteg. Sanktionerna avskaffas, beredningen av ett partnerskapsavtal inleds, viseringsförfaranden förenklas och Vitryssland får ta del av EU:s utvecklingsfinansiering för grannländer.

Presskonferensen tangerade också tullunionen som Ryssland, Kazakstan och Vitryssland beslutat att inrätta. Tullunionens representanter träffade enligt Martynov den 13 oktober för första gången företrädare för Världshandelsorganisationen WTO:s sekretariat som en enhetlig förhandlingsgrupp. Tullunionen ska inrättas före årsskiftet. Martynov uppskattar att den kan gå med i WTO om två eller tre år.

Martynov betonade att tullunionen även skulle öppna den ryska och kazakstanska marknaden för finländska företag om de investerade i Vitryssland. Handelsutbytet mellan Finland och Vitryssland uppgår för närvarande till omkring 300 miljoner euro per år.

Under sitt besök träffade utrikesminister Martynov även republikens president Tarja Halonen, utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen, näringsminister Mauri Pekkarinen och ordföranden i riksdagens stora utskott Erkki Tuomioja. Han avslutade sitt besök med att hålla ett tal vid Utrikespolitiska institutet om hur relationerna mellan Europeiska unionen och Vitryssland förändrats och vilka deras framtidsutsikter är.

pohjoinen ulottuvuus