Den nya nordliga dimensionen skapar regionalt samarbete genom praktiska projekt

Den nya nordliga dimensionens styrka är att den är praktisk och flexibel, sägs det i en ny finsk-norsk undersökning. Den nordliga dimensionen har bevisat att länderna i Nordeuropa, Europeiska unionen och Ryssland har många gemensamma intressen och intresse för regionalt samarbete i praktiska frågor trots fluktuerande officiella relationer. Den nya nordliga dimensionens flexibilitet inom alla dess sektorer ger länderna tillräckligt med spelrum i alla situationer.

Chefen för utrikesministeriets enhet för regionalt samarbete Hanna Lehtinen anser att den nordliga dimensionen ur finländsk synvinkel också är ett slags paraply, under vilket det finns ett brett spektrum av nordliga samarbetsorgan. Finlands mål är enligt Lehtinen ett vassare nordligt regionalt samarbete.

Professor Pami Aalto, specialforskare Hiski Haukkala, forskare Hanna Smith och direktören för Alexanderinstitutet Markku Kivinen. Foto: Vuokko Ritari Den nya nordliga dimensionen behandlades då boken "The New Northern Dimension of the European North" presenterades måndagen den 1 juni. Bokens redaktörer är professor Pami Aalto, forskare Helge Blakkisrud och forskare Hanna Smith. Finlands och Norges utrikesministerier har finansierat undersökningen. Boken behandlar den nya nordliga dimensionen inom sektorerna energi, transportinfrastruktur, miljö och folkhälsa. Författarna tar upp nya sätt att arbeta vidare och ger politikrekommendationer.

Den nordliga dimensionen blev en del av Europeiska unionens externa och gränsöverskridande politik år 1999. Initiativet till den nordliga dimensionen togs av Finland. Att lyfta fram den nordliga dimensionen på nytt var en prioritering för det finländska EU-ordförandeskapet 2006. Då skapades en ny nordlig dimension, som innebar ett nytt uppsving för det nordliga regionala samarbetet.

Den nordliga dimensionen omfattar förutom EU även Norge, Island och Ryssland. USA och Kanada är observatörer. Geografiskt täcker den nordvästra Ryssland, Östersjön och Arktis.