UNRWA:s generalkommissionär Filippo Grandi uttryckte oro över flyktingläget i Gaza för minister Väyrynen

FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar UNRWA:s nye generalkommissionär Filippo Grandi besökte Helsingfors den 2-3 juni. Grandi träffade minister Väyrynen på onsdagen. Grandi tackade Finland för stödet till UNRWA men uttryckte samtidigt oro över den ytterst svåra situationen i de palestinska områdena och över att finansieringen inte räcker till för att upprätthålla basfunktionerna.

Grandis besök präglades av den allvarliga incidenten i Medelhavet på måndag morgon, då den israeliska armén våldsamt stoppade en fartygskonvoj på väg till Gaza. Den beklagliga händelsen påminde människor på ett nytt sätt om blockaden av Gaza, som redan pågått i tre år. Grandi hoppades dock att den sorgliga incidenten ska orsaka tillräcklig press att häva blockaden av Gaza så att palestinierna i området kunde leva ett åtminstone aningen mer normalt liv.

Minister Väyrynen och UNRWA:s generalkommissionär Filippo Grandi. Foto: Eero Kuosmanen.

Gazaremsan är ungefär lika stor som Esbo och området har 1,5 miljoner invånare. Av dem är en miljon flyktingar registrerade av UNRWA. Grandi beskrev området som en stor urban stad med storstadsbehov. En storstad klarar sig inte med enbart livsmedelshjälp och läkemedel, utan även infrastrukturen måste repareras och förnyas. UNRWA har till exempel inte kunnat bygga nya skolor på nästan tre år, trots att behovet är stort. Återuppbyggnadsmaterial har inte nått Gaza efter kriget i januari 2009. Omöjligheten att utföra reparationer har lett till en situation där till exempel vatten- och avloppssystemet är i nästan katastrofalt skick och tusentals ton avfall rinner direkt ut i Medelhavet varje dag.

Grandi hoppades att världssamfundet ska fokusera mer på att sätta press på Israel för att häva blockaden av Gaza. Även om världens blickar nu är riktade mot Gaza önskade Grandi att människor inte heller ska glömma Västbanken och östra Jerusalem.

Finland har årligen understött UNRWA ända sedan 1962 och blev i början av 2009 medlem i UNRWA:s rådgivande kommitté. Besöket var Grandis första som generalkommissionär för UNRWA. Under besöket träffade han utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen, utrikesminister Alexander Stubb och president Martti Ahtisaari och hördes av riksdagens utrikesutskott.