UNICEFin pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta Nepalin vesisektorilla

Vuosikymmenten työ ja sen aikana luodut hyvät suhteet ovat auttaneet UNICEFin harmonisaatioon ja yhteistyöhön tähtäävää vesiohjelmaa menestymään Nepalissa. 

Nepal vesihuolto ja sanitaatio. Kuva: UNICEF Pääministeri julistaa Kaskin ensimmäiseksi avoimista ulosteista vapaaksi piirikunnaksi. Kuva: UNICEF

UNICEF on toiminut Nepalin vesisektorilla 40 vuotta. Alkuvuosien voimakkaan vesihuoltoon suuntautuneen tuen jälkeen UNICEF on keskittynyt viimeisen reilun vuosikymmenen ajan hallituksen kapasiteetin parantamiseen, veden laatuun ja erityisesti aiemmin vähäiselle huomiolle jääneiden sanitaation ja hygienian nostamiseen kansallisten ohjelmien keskiöön.

Vuodesta 2010 UNICEF on tukenut järjestelmällisesti koko sektorin harmonisaatiota ja hallituksen järjestelmien vahvistamista kaikilla tasoilla. Myös muita toimialoja on tuotu vahvemmin mukaan vesi-, sanitaatio- ja hygieniaohjelmiin.

Vesihuolto ja sanitaatio kaikille 2017

Erityisesti koulutussektori on saatu mukaan tukemaan koulujen vessojen parantamista, ja terveyssektori on ottanut johtoaseman hygieniatyössä. Pitkäjänteinen työ sektorilla ja hyvät suhteet kaikkiin oleellisiin toimijoihin ovat mahdollistaneet UNICEFin keskeisen roolin harmonisaatioprosessissa, joka tähtää toiminnan tehostamiseen ja parempaan suuntaamiseen. Lopullinen tavoite on tukea hallituksen kunnianhimoista pyrkimystä tarjota vesihuolto ja sanitaatio kaikille nepalilaisille vuoteen 2017 mennessä.

Suomi tukee UNICEFin vesiohjelmaa vuosina 2011–2015. Rahoitus on mahdollistanut entistä paremman suunnittelun ja UNICEFin resurssien suuntaamisen alueille, joilla muuta tukea ei ole riittävästi. Rahoitus täydentää Suomen vesihankkeiden kautta kanavoimaa tukea keskittymällä voimakkaasti kansallisen tason prosesseihin ja hallinnon järjestelmien vahvistamiseen.  

Yhteiset käytännöt kansallisesti, 
tehokkaat palvelut paikallisesti

Ohjelman pääasiallisia toiminta-alueita ovat sektorin harmonisaatio kansallisella tasolla ja palvelujärjestelmien tehostaminen paikallisella tasolla sekä syrjäytyneimpien ryhmien tavoittaminen. Ohjelma parantaa myös hallituksen ja eri toimijoiden humanitaarista valmiutta sekä tukee järjestelmällisesti koulujen vessojen ja vesihuollon parantamista yhdessä koulutussektorin kanssa. Siihen liittyy myös terveyssektorin johtama ja yksityisen sektorin tukema laaja hygieniakampanja.

Nepal vesihuolto ja sanitaatio. Kuva: UNICEF Hygieniakasvatus on tärkeä osa ohjelmaa. Kuvassa koululaiset esittävät hygienianäytelmää. Kuva: 

Ohjelman tärkeimpiä saavutuksia vuonna 2011 olivat

  • Kansallisen sektoriohjelman valmistelun käynnistäminen ja yhteisten toimintatapojen vakiinnuttaminen, vesisektorin riippumaton arvio sekä avunantaja- ja kumppaniryhmän perustaminen ja johtaminen.
  • Kolmesta mallipiirikunnasta alkanut sanitaatio- ja hygieniatyö on muuttunut kansalliseksi liikkeeksi, ja monilla alueilla on viimeisen vuoden laajennettu huomattavasti sanitaatiota. Kaskin ja Chitwanin piirikunnat, joita UNICEF on tukenut vuodesta 2006, ja 88 kyläkehityskomiteaa julistettiin avoimesta ulosteesta vapaiksi vuonna 2011. Sanitaation kokonaiskattavuus on noussut 13 prosenttia.
  • UNICEF on parantanut humanitaarista valmiutta kouluttamalla valtionhallinnon toimijoita ja tukenut kahdeksaa piirikuntaa uudistamaan valmiussuunnitelmiaan vuonna 2011.
  • Hallitus on lisännyt kouluvessojen rahoitusta voimakkaasti vuodesta 2010 paljolti UNICEFin vaikuttamistyön vuoksi. Opetusministeriö antoi viime vuonna erityisesti tyttöjen vessojen rakentamiseen 15 miljoonaa dollaria, joilla rakennettiin lähes 10 000 vessaa. UNICEF on tukenut kansallisten standardien kehittämistä ja valtion teknisen henkilökunnan koulutusta vessojen laadun takaamiseksi. UNICEFin suoralla tuella rakennettin 671 kouluvessaa vuonna 2011.
  • Hallituksen ja yksityissektorin yhteinen ohjelma käsienpesun tukemiseksi on valmis aloittamaan laajan kampanjan kesällä 2012. Viime vuonna mukaan saatiin monia yksityisyrityksiä, jotka ovat aloittaneet omia kampanjoitaan.

Harmonisaatioon ja yhteistyöhön tähtäävän ohjelman onnistumisen takana on vuosikymmenten työ ja sen aikana luodut hyvät suhteet. Tärkeää on ollut myös saada mukaan yhteistyöhön lukuisat toimijat: hallinnon elimet eri aloilta, avunantajat, yksityinen sektori, kansalaisjärjestöt ja erilaiset vesihankkeet.

Sanitaatioliike on ollut erityisen aktiivinen ja menestynyt köyhässä läntisessä Nepalissa, missä vuoden 2009 ripulitautiepidemia tappoi lähes 400 ihmistä. Tragedian luoma tietoisuus auttoi UNICEFia ja hallitusta saamaan kaikki toimijat yhteisten periaatteiden pariin, ja yhteistoiminta on alkanut tuottaa hyviä tuloksia.

Ilmari Saarilehto

Kirjoittaja työskentelee apulaisasiantuntijana UNICEFin WASH-ohjelmassa Nepalissa.

UNICEFin vesiohjelma Nepalissa: Suomen tuki

Suomi  tukee UNICEFin vesisektorin ohjelmaa Nepalissa noin 9,8 miljoonalla eurolla vuosina 2011–2015. 

Ohjelman tärkeimmät tavoitteet vuoteen 2015 mennessä

  • Harmonisoitu vesisektorin ohjelma ja rahoitussuunnitelma toimivat.
  • Vesisektorin strategiset suunnitelmat ovat käytössä ainakin 25 piirikunnassa, ja niiden kautta sanitaation kattavuus on noussut ainakin 35 prosenttia.
  • Humanitaarinen valmius on kohentunut eri tasoilla, ja kaikissa piirikunnissa on vesi-, sanitaatio- ja hygienia-asiat huomioon ottava valmiussuunnitelma.
  • Koulujen vessojen täysi kattavuus ainakin UNICEFin tukemissa piirikunnissa. Suoralla UNICEFin tuella rakennetaan 3 000 kouluvessaa ja opetusministeriön tuella 20 000 vessaa.
  • Käsienpesutapojen kehittäminen – ainakin 85 prosentissa kotitalouksista on vettä ja saippuaa käsienpesua varten vessan läheisyydessä.

 

vesi