Unicefin ajatushautomon suomalaisjohtaja Bo Viktor Nylund on konfliktialueiden konkari

Suomalainen Bo Viktor Nylund on luotsannut YK:n lastenjärjestön Unicef Innocenti -tutkimuskeskusta Firenzessä vuoden alusta. Innocenti tuottaa tutkimustietoa ja politiikkasuosituksia lasten oikeuksista.

Bo Viktor Nylund tutustumassa Unicefin liikkuvan terveysklinikan työhön Syyrian kurdialueella. Kuva: Unicef/ Delil Suliman

Nylundin mukaan politiikkasuosituksia ja vaikuttamistyötä tehdään monien tahojen suuntaan. Innocentin suosituksia tarjotaan Unicefin hankkeisiin, maatoimistoille ja poliitikoille ympäri maailmaa. Suosituksia lasten oikeuksien huomioimiseksi tarjotaan sekä globaalin etelän että länsimaiden päättäjille.

Suomenruotsalainen Nylund kertoo aina olleensa kiinnostunut siitä, mitä muualla tapahtuu.

”Olen kotoisin Pohjanmaalta Uudestakaarlepyystä. Olin jo koululaisena innostunut vieraista kielistä ja kansainvälisistä tapahtumista. Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan Åbo Akademin kansainvälisten suhteiden ja lain -koulutusohjelmaan”, Nylund kertoo.  

Nylund pääsi 1990-luvun lopulla tapaamaan kiinnostavia tutkijoita oikeustieteen tohtorin Allan Rosasin perustamassa ja vetämässä Åbo Akademin Ihmisoikeusinstituutissa.      

”Kansainväliset tutkijavieraat tulivat luennoimaan meille ja heillä oli usein kokemusta ja näkökulmia eri konflikteista myös kentältä”, Nylund muistelee. 

Ennen Innocentin johtajaksi siirtymistä Nylund on ehtinyt hankkia mittavan kenttäkokemuksen kansainvälisissä järjestöissä ja eri konfliktialueilla. Hänen aiempia kotikaupunkejaan ovat mm. Bangkok, Damaskos, Khartum ja Nairobi.

”Viimeksi Syyriassa vedin Unicefin suuren kenttätoimiston työtä, joten ihan uuden uutta ei johtajan roolissa oleminen minulle ole”, Nylund nauraa. Hän tosin myöntää, että Firenzessä toimivan ajatushautomon johtaminen on erilaista kuin työskentely kenttätoimistossa.   

Innocenti-ajatushautomo tuottaa analyysejä ja politiikkasuosituksia ajankohtaisista aiheista. Keskeisiä teemoja ovat mm. digiteknologia, inhimillinen pääoma, hallinto, ympäristö, yhteiskunta, rahoitus ja markkinat.

”Teemme politiikkasuosituksia myös Euroopassa. Ajankohtainen aihe on esimerkiksi nopeasti pahentunut lapsiköyhyys Euroopassa. Viime talven energiakriisi on sysännyt yli 3 miljoonaa eurooppalaista lasta köyhyysrajalle”, Nylund kertoo.  

Nylund painottaa, että Innocenti haluaa lapset ja nuoret aktiivisesti mukaan toimintaansa. Vaikuttamistyössä hyödynnetään lasten kokemuksia eri politiikan aloilla.

”Haluamme, että lasten ja nuorten ääni kuuluu päätöksenteossa ja heidän kokemuksiaan hyödynnetään heitä koskevissa asioissa mahdollisimman laaja-alaisesti”, Nylund sanoo.

Lasten oikeuksia voidaan edistää myös paikallista lainsäädäntöä uudistamalla. Malesiassa Unicef Innocenti on tuottanut politiikkasuosituksista, jotka ajanmukaistavat kansallista lainsäädäntöä netissä tapahtuvan seksuaalisen hyväksikäytön tunnistamisessa ja rangaistusten osalta. 

Suomi tukee Innocentin toimintaa miljoonalla eurolla vuosina 2023-2024. 

Teksti: Karoliina Romanoff

Lue lisää