Understöd för människorättsutbildning för representanter från utvecklingsländer – Ansökan för 2013

Utrikesministeriet beviljar statsunderstöd för att bidra till att representanter för utvecklingsländer ska kunna delta i internationella människorättsutbildningsprogram på hög nivå.

Enligt regeringsprogrammet ska regeringen främja rättsstatens, demokratins och de mänskliga rättigheternas utveckling med konstruktiva och resultatinriktade metoder. Genom att stödja internationella utbildningsprogram om mänskliga rättigheter bidrar man effektivt till nyckelpersoners kapacitet att övervaka de mänskliga rättigheterna, och hur de verkställs i utvecklingsländer och länder vars ekonomi befinner sig i ett övergångsskede.Hittills har utrikesministeriets bidrag medfört utbildning för över 200 nyckelpersoner, vilket är ett stort antal också ur internationellt perspektiv.

Med hjälp av understödet strävar man också efter att upprätthålla det finländska kunnandet i internationella människorättsrelaterade utbildningssammanhang. Utbildningen bör leda till mera förutsättningar till samarbete mellan UM och utvecklingsländerna rörande människorättsfrågor, och bidra till att en utvecklingspolitik som utgår från de mänskliga rättigheterna verkställs. Eftersom det är fråga om utbildning av personer med utvecklingslandsbakgrund kompletterar verksamheten ministeriets övriga utrikespolitiska verksamhet, och förstärker den civila krishanteringens kapacitet i utvecklingsländerna.

Med statsunderstödets hjälp kommer ungefär tio personer, som antingen bedriver fortsatta studier eller är akademiska forskare, att få sakkunnigutbildning hos valfri instans i Finland. Dessutom ska en forskningsperiod på några veckor arrangeras för dessa personer, av den instans som beviljats statsunderstöd.
Den instans som ansöker om statsunderstöd för att ordna utbildningsprogram om mänskliga rättigheter bör vara:

  • Ett finländskt universitet, som bedriver och undervisar i vetenskaplig forskning. Universitet bör vara en självständig, offentligrättslig anstalt i enlighet med Universitetslagen, eller en privaträttslig stiftelse i enlighet med Stiftelselagen.

Urvalet bland de instanser som har lämnat in ansökan på utsatt tid sker enligt följande kriterier:

  • Den sökande instansens arbetsplan med budget. Ur arbetsplanen bör framgå hur man rekryterar och väljer personer till utbildningsprogrammet samt hur arrangemangen genomförs så att den understödsbeviljande myndigheten utrikesministeriet inte åsamkas övriga kostnader eller skyldigheter på grund av de understödda personernas vistelse i Finland.
  • En narrativ beskrivning av den sökande instansens djupa kännedom om och långvariga erfarenhet av Finlands människorättspolitik, dess innehåll, tyngdpunkter och förfaringssätt.

Utbildningsprogrammet ska genomföras under år 2013, under en eller flera perioder. I statens budgetproposition har 45 000 euro reserverats för moment 24.10.09 (Civil krishantering). Beviljandet är behovsbaserat och vid beviljandet, utbetalningen, användningen och övervakningen tillämpas Statsunderstödslagen (688/2011). Ansökan sker fritt formulerat i skriftlig form senast den 23.8.2013 och postas till utrikesministeriet (Utrikesministeriet/POL-40, Registratorskontoret, PB 176, 00023 Statsrådet, besöksadressen är Maringatan 22).

Närmare upplysningar: enhetschef Erik Lundberg, tel. 0295 351 218
 

ihmisoikeudet