Utrikesministeriet vill uppmärksamma internationella barndagen

Finland firar internationella barndagen tisdagen den 20 november. Frivilligorganisationer, församlingar, städer och skolor arrangerar många olika evenemang runtom i landet. Att skydda och främja barnets rättigheter är en prioritering inom den finländska politiken för mänskliga rättigheter. Utrikesministeriet vill påminna sina samarbetspartner och anställda om vikten av att uppmärksamma barndagen.

Finland firar internationella barndagen den 20 november. Förenta nationernas generalförsamling rekommenderade år 1954 alla länder att fira en internationell barndag. Tanken var att alla länder skulle fira dagen vid en tidpunkt som passar landet. Den 20 november är en viktig dag för Finland eftersom det var på denna dag generalförsamlingen antog deklarationen om barnets rättigheter år 1959 och konventionen om barnets rättigheter år 1989.

Barn ska ses som subjekt när det gäller de mänskliga rättigheterna och de ska dessutom erbjudas särskilt skydd. Att beakta barnets intresse och perspektiv ska ha företräde såväl i internationellt som i nationellt beslutsfattande. FN:s konvention om barnets rättigheter och dess fakultativa protokoll innehåller minimikrav om barnskydd och barns välfärd.

I år har det dessutom gått fem år sedan världens stater åtog sig att förbättra barns och ungdomars ställning vid en specialsession i FN:s generalförsamling. Sessionen kulminerade i att 180 länder officiellt antog ett slutdokument, handlingsplanen A World Fit for Children. Handlingsplanen innehåller 21 mål för decenniet efter mötet. Ett uppföljningsmöte på hög nivå äger rum i New York den 11-12 december.

Alla konventionsstater i barnkonventionen rapporterar regelbundet till FN:s kommitté för barnets rättigheter, som övervakar hur konventionen genomförs. Utrikesministeriet rapporterar i Finlands namn nästa gång till kommittén i juli 2008. Utrikesministeriet granskar dessutom i samarbete med Centralförbundet för barnskydd hur kommitténs slutsatser genomförts nationellt vid ett seminarium den 5 februari 2008.

Mer information:

FN:s kommitté för barnets rättigheter(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Det finländska FN-förbundets projekt Maailman lapset(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Unicefs sidor om specialsessionen 2002(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

FN:s millenniemål(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

UNICEF
YK
ihmisoikeudet
kansainvälinen oikeus