Utrikesministeriet arrangerar internationell konferens för skydd av människohandelns offer

I slutet av september står utrikesministeriet tillsammans med kontoret för mänskliga rättigheter vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (ODIHR) värd för en internationell konferens mot människohandel.

Få kommer att tänka på att människohandeln även är ett problem för Finland, eftersom offren för människohandeln inte bara består av kvinnor och barn som har tvingats bli sexslavar, utan människohandel omfattar alla former av tvång och utnyttjande som anknyter till människors rörlighet inom ett land eller mellan länder. "Finland är ett europeiskt land och människohandeln är ett allmäneuropeiskt problem”, säger Johanna Suurpää, chef för utrikesministeriets enhet för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter. Under mötet koncentrerar man sig uttryckligen på skyddet av människohandelns offer i destinationsländerna.

I Finland sammankopplas människohandeln oftast med prostitution, men även underbetalda restaurangarbetare och dåligt behandlade hemhjälper framför allt från utvecklingsländer kan vara offer för människohandel. Även organhandel anses vara en form av människohandel.

Mötet är särskilt aktuellt i Finland, eftersom strafflagens nya bestämmelser om människohandel träder i kraft i början av augusti. I Finlands nuvarande strafflag finns inga uttryckliga bestämmelser om människohandel och den har därmed inte heller registrerats som en särskild form av brottslighet. Därför finns det endast lite information om hur utbredd människohandeln är i Finland.

"Finland förhåller sig allvarligt till människohandel. Regeringen har åtagit sig att bekämpa människohandeln i sin redogörelse över de mänskliga rättigheterna till riksdagen och avsikten är att det nationella handlingsprogrammet skall färdigställas före utgången av året", säger Suurpää, som samordnar utarbetandet av det nationella handlingsprogrammet för bekämpning av människohandel i egenskap av utrikesministeriets representant. Avsikten är att man i handlingsplanen skall föreslå åtgärder med vilka man kan förebygga människohandel riktad till Finland och hjälpa dess offer.





Konferensen i Helsingfors i september är en fortsättning på OSSE:s första konferens om människohandel som anordnades för tre år sedan i Berlin. "I Helsingfors kommer man att koncentrera sig på skyddet av människohandelns offer i målländerna och särskilt dryfta hur man kan bryta människohandelsspiralen", berättar OSSE:s expert för bekämpning av människohandel, Bärbel Uhl.

Många offer för människohandel skickas tillbaka till de länder de kommer ifrån, där de som bedriver verksamheten väntar vid gränsen och skickar dem med nya pass till ett nytt land eller ett nytt mål. Enligt Urdur
Gunnarsdottir, informatör vid OSSE:s kontor för mänskliga rättigheter, ligger grunden till människohandel inte enbart i de dåliga förhållandena i de länder de drabbade personerna kommer ifrån, utan också i att de inte skyddas i de länder dit de förs. Till exempel i Storbritannien är människohandel till och med en mera populär form av brottslighet än knarkhandel; för människohandel utdöms lägre straff och man behöver inga särskilda produktionsmedel, som vid knarkhandel. OSSE:s kontor för mänskliga rättigheter(Linkki toiselle web-sivustolle.)


Människohandel och grovt koppleri tas in i strafflagen(Linkki toiselle web-sivustolle.)

ETYJ
ihmisoikeudet