Ulkoministeriö antoi eduskunnalle selvityksen Suomen kansainvälisestä sopimuspolitiikasta

Ulkoministeriö antoi perjantaina 12. kesäkuuta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle selvityksen Suomen kansainvälisestä sopimuspolitiikasta ja sen kehityssuunnista vuosina 2006-2009. Edellinen valtiosopimusselvitys annettiin vuonna 2006.

Ulkoministeriö antoi perjantaina 12. kesäkuuta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle selvityksen Suomen kansainvälisestä sopimuspolitiikasta vuosina 2006-2009 ja sen kehityssuunnista (UTP 3/2009 vp). Edellinen valtiosopimusselvitys annettiin helmikuussa 2006 (UTP 3/2006 vp). Tuoreessa valtiosopimusselvityksessä on pyritty ottamaan huomioon edellisestä valtiosopimusselvityksestä annettu ulkoasiainvaliokunnan lausunto (UaVL 2/2006 vp).

Selvitys on valmisteltu yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa. Selvityksessä selostetaan muun muassa ulkoministeriön 11. kesäkuuta verkkosivuillaan julkistamassa Valtiosopimusoppaassa. kehitettyjä menettelyjä, joiden avulla pyritään lisäämään eduskunnan tiedonsaantia kansainvälisistä sopimuksista jo niiden valmisteluvaiheessa. Tämä edesauttaisi eduskunnan vaikuttamismahdollisuuksia tarvittaessa jo sopimusten valmisteluvaiheessa.

Selvityksessä selostetaan erilaisia keskeisiä sopimusteemoja selvityksen kattamalla tarkastelujaksolla 2006-2009. Teemat on pyritty valitsemaan aiheista, jotka kytkeytyvät hallitusohjelman tavoitteisiin ja joissa Suomi on esiintynyt aktiivisesti tai jotka muutoin ovat Suomen kannalta olleet keskeisiä.

Selvityksessä on tehty aiempaa tarkemmin selkoa erilaisista yhteisymmärryspöytäkirjoista, joilla ei ole oikeudellisesti valtiosopimusten sitovuutta.

Ahvenanmaan maakunnan hallituksen esityksestä valtiosopimusselvitykseen on sisällytetty myös jakso, jossa käsitellään yhteistyötä Ahvenanmaan kanssa valtiosopimusasioissa.

Selvitykseen on aiempien selvitysten tavoin sisällytetty jakso, jossa käsitellään Suomen kansainvälisiin sopimuksiin tekemiä ja vastustamia varaumia. Lisäksi selvityksen liitteeksi on otettu vireillä olevien sopimusten luettelo, jonka on aiempien selvitysten yhteydessä todettu sisältävän hyödyllistä tietoa sopimushankkeista ja vaikuttavan seurattavien sopimushankkeiden valintaan.

Lisätietoja: