Uttalande av utrikesministern om Gazakonvojen den 1 juni

Situationen kring fartygskonvojen som var på väg till Gaza är fortfarande oklar. Fartygen har förts till en israelisk hamn. En del av människorna ombord på fartyget har gripits och en del har deporterats. Utredningen av situationen fortsätter, men vi har fortfarande ingen helhetsbild av vad som hände på fartyget - eller vad som kommer att hända med människorna och lasten ombord.

Vi har lyckats bekräfta att ingen av de skadade är finländare. Enligt våra uppgifter fanns det inga finländare på fartygen.

Jag är besviken och oroad över att vi i dag inte fått någon egentlig klarhet i händelserna natten till i går. Att stoppa fartygskonvojen med våld på internationellt vatten var fördömligt. Jag accepterar inte heller dylikt överdrivet bruk av våld. Dessutom anser jag att det är beklagligt att den fortsatta behandlingen av situationen under dagen inte i alla avseenden framskridit på ett tillfredsställande sätt. Människorna som var ombord på fartygen ska friges omedelbart.

Händelserna måste utredas grundligt och pålitligt av en opartisk aktör. En opartisk utredning ligger i allas intresse, både de inblandade i händelsen och det internationella samfundet. På så sätt kan det som skedde redas upp utan att det har en förgiftande inverkan på atmosfären i regionen och dess långsiktiga framtidsutsikter.

Det är oerhört viktigt att fredsförhandlingarna mellan Israel och palestinierna fortsätter trots händelserna i går natt. Det är lätt att bli provocerad, men jag hoppas innerligt att en dylik utveckling slutar här. Jag hoppas att parterna behåller fattningen och kommer ihåg vad som är viktigt; att åstadkomma hållbar fred i regionen.

Det finns också glimtar av hopp i situationen. Palestinierna har genom premiärminister Fayyad meddelat att de vill fortsätta med förhandlingarna som USA medlar med Israel. Det har även kommit andra sansade och konstruktiva kommentarer från regionen. Egypten har för sin del meddelat beredskap att lindra blockaden av Gaza.

Parterna och hela världssamfundet ska nu hålla huvudet kallt. Det är viktigt att hålla fredsförhandlingarna på rätt spår. Beklagliga och fördömliga händelser ska inte få förstöra regionens framtid.

Under dagen har jag varit i kontakt med flera kolleger. Världssamfundet ska göra sitt yttersta för att stödja framgångsrika fredsförhandlingar.