Utrikesminister Tuomioja diskuterade situationen i Darfur i Tripoli

Utrikesminister Erkki Tuomioja besökte Tripoli den 21-23 november där han bland annat diskuterade situationen i Darfur. Minister Tuomioja träffade Eritreas president Isaias Afeworki, Sudans vice utrikesminister El Salman och ledare för rebellgrupperna som står utanför fredsavtalet. EU:s särskilda representant för Sudan Pekka Haavisto deltog i mötena.

Diskussionerna fokuserade på den aktuella situationen i Darfur. Utrikesminister Tuomioja uttryckte EU:s djupa oro över säkerhetsläget, den humanitära situationen och situationen för de mänskliga rättigheterna, som blivit sämre efter fredsavtalet, i synnerhet under de senaste veckorna.

Minister Tuomioja underströk att fredsavtalet för Darfur måste omfatta alla parter i konflikten. Viktig är även övervakningen av att avtalet följs. Iakttagande av eldupphöret är av största vikt för en lindring av situationen. Den fredsbevarande verksamheten i Darfur kräver en hållbar lösning.

Eritrea har erbjudit sig att medla mellan den sudanesiska regeringen och rebellerna som förblev utanför fredsavtalet i maj. Även Libyen har varit aktiv. EU stöder fredsförhandlingarna vars syfte är att lindra situationen i Darfur och hindra en regional spridning av konflikten. Konflikten påverkar i synnerhet Tchad och Centralafrikanska republiken, men återspeglas också i den instabila situationen i hela Afrikas horn.

Pressmeddelande: Utrikesminister Tuomioja diskuterade Darfurkrisens konsekvenser med ledningen i Tchad

Pressmeddelande: Utrikesminister Tuomioja till Tchad, Eritrea och Libyen