Uttalande av utrikesminister Stubb om situationen i Gaza

Den israeliska marinen stoppade tidigt på morgonen den 31 maj en humanitär konvoj på väg mot Gaza. Enligt våra uppgifter miste minst tio personer livet. Jag vill framföra mitt djupa deltagande med offrens anhöriga.

Händelserna måste utredas grundligt och tillförlitligt. Redan nu verkar det dock klart att det använts överdrivet våld. Jag fördömer bruket av våld. Sådant här får inte hända.

Enligt israeliska myndigheter ägde kraftåtgärderna rum på internationellt vatten. Det strider mot folkrättens principer.

Tills vidare har vi inte mottagit uppgifter om att finländare skulle ha varit med. Vi strävar efter att fastställa detta slutgiltigt så fort som möjligt via vår ambassad i Tel Aviv.

Det är viktigt att alla fortsätter att arbeta alltmer målmedvetet för fred i Mellanöstern. Förhandlingsprocessen som inletts mellan Israel och palestinierna måste fortsätta och den måste leda till resultat.

Liksom EU redan länge krävt måste blockaden av Gaza upphöra. Gazaborna måste äntligen få återuppbygga sina hem, utöva sina näringar, arbeta och leva så normalt som möjligt.

Israels ambassadör har uppkallats till utrikesministeriet. Mötet äger rum tisdagen den 1 juni.