Utrikesminister Stubb besökte Estland

Utrikesministrarna Urmas Paet och Alexander Stubb utbytte tankar om utvecklingen av det nordisk-baltiska samarbetet. Foto: Estlands utrikesministerium/Flickr, cc. Utrikesministrarna Urmas Paet och Alexander Stubb utbytte tankar om utvecklingen av det nordisk-baltiska samarbetet. Foto: Estlands utrikesministerium/Flickr, cc.

Utrikesminister Alexander Stubb gjorde ett arbetsbesök i Estland under en halv dag den 21 juni för att stärka det speciella förhållandet mellan våra länder. Senast besökte han Tallinn den 23 april i samband med Natos ministermöte.

Utrikesminister Urmas Paet bjöd på en arbetslunch som behandlade alla viktiga internationella frågor. Eftersom Finland och Estland saknar bilaterala problem fokuserade utrikesministrarna på EU:s aktuella utmaningar och Östersjösamarbete.

Paet presenterade Estlands förslag att utveckla den inre marknaden i EU-länderna kring Östersjön som ett led i genomförandet av unionens Östersjöstrategi. Utrikesministrarna utbytte även tankar om utvecklingen av det nordisk-baltiska samarbetet, som för närvarande utreds i en särskild expertgrupp.
 

Minister Stubb gav Paet jubileumsmyntet ”Finska mynt 150 år”. Minister Stubb gav Paet jubileumsmyntet ”Finska mynt 150 år”.

Stubb gratulerade vid en presskonferens Estland till införandet av euron. För att fira det skänkte han Paet jubileumsmyntet ”Finska mynt 150 år”. Myntet är tillverkat av finländskt guld och har ett nominellt värde av 100 euro. Paet svarade tacksamt med att ge Stubb en handgjord massiv kudde från ön Kynö (Kihnu).

Även president Toomas Hendrik Ilves tog emot Stubb och utbytte synpunkter på aktuella internationella frågor.

När utrikesministern var på väg för att ge estniska medier intervjuer stötte han helt oväntat på premiärminister Andrus Ansip på den finländska ambassadens trappa, och de två hade en pratstund. Efter intervjuerna hann Stubb ännu med en löprunda i Tallinns gamla stad innan han åkte till flygplatsen.