Utrikesminister Stubb betonade Rysslands roll i internationella relationer

Utrikesminister Alexander Stubb vid Rysslandsseminariet. Foto: Hanna Ovaskainen Utrikesminister Alexander Stubb höll ett tal vid Alexandersinstitutets och Utrikespolitiska institutets Rysslandsseminarium "Russia Lost or Found? Patterns and Trajectories" den 11 juni. Stubb konstaterade i sitt tal att den ryska utrikespolitiken blivit mer aktiv. Finanskrisen har dock drabbat Ryssland kraftigt. Trots svårigheterna kan den ryska ekonomin växa snabbt när energipriserna stiger igen. Stubb betonade att forskarsamhället spelar en viktig roll för förståelsen av Ryssland och konstaterade att forskningsdata är oerhört viktiga för det utrikespolitiska beslutsfattandet.

Utrikesminister Stubb konstaterade att han är relativt optimistisk och påpekade att Ryssland visat en positiv utveckling. Som ett exempel nämnde Stubb förändringen som skett i den politiska retoriken under president Medvedevs tid. Bland annat nämns mänskliga rättigheter och pressfrihet allt oftare i presidentens tal. Samtidigt konstaterade Stubb att Ryssland står inför många utmaningar. Bland dem nämnde han en modernisering av de ekonomiska strukturerna och påpekade att den ryska ekonomin är starkt beroende av råvaruproduktion.

I fråga om Finlands förbindelser med Ryssland berättade Stubb att utrikesministeriet offentliggjorde ett handlingsprogram för Ryssland i april. Syftet med programmet är att dra upp riktlinjer för hur relationerna med Ryssland ska hanteras inom olika sektorer och att konkretisera de mål som satts upp i regeringsprogrammet. Stubb betonade också att EU behöver en mer enhetlig Rysslandspolitik och att det är viktigt att Finland bygger relationer med Ryssland såväl bilateralt som via EU, eftersom de utgör en helhet.