Utrikesminister Kanerva uppmuntrade till snabba reformer i Azerbajdzjan

Ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, utrikesminister Ilkka Kanerva uppmuntrade de azerbajdzjanska myndigheterna att påskynda den demokratiska reformprocessen då han träffade landets ledning i Baku på torsdagen. OSSE är enligt Kanerva redo att stödja processen.

Azerbajdzjans utrikesminister Elmar Mammadjarov och utrikesminister Ilkka Kanerva höll en presskonferens i Baku. Foto: OSSE/Susanna Lööf "Azerbajdzjan har gjort goda framsteg när det gäller ekonomiska reformer", sade han. "Presidentvalet i oktober ger Azerbajdzjan en möjlighet att uttrycka sin vilja till ökad demokrati, och jag välkomnar beslutet att hålla valet i enlighet med internationella standarder."

Under möten med president Ilham Alijev och utrikesminister Elmar Mammadjarov uppmuntrade Kanerva till öppen dialog med politiska partier och frivilligorganisationer. Under sitt besök träffade han också ledaren för den azeriska gruppen i Nagorno-Karabach Nizami Bakhmanov.

Kanerva lyfte fram medborgarnas mötesfrihet före och efter valet och journalisternas rätt att arbeta obehindrat.

Utrikesministern sade sig vara bekymrad över den pågående rättegången mot oppositionstidningen Azdaliqs chefredaktör Ganimat Zahidov. "Jag hoppas på en rättvis och opartisk rättegång. OSSE bekymrar sig för pressfriheten i Azerbajdzjan, och jag uppmuntrar ledarna att påskynda medierelaterade lagreformer."

Kanerva uppmanade den azerbajdzjanska ledningen att visa prov på mod och statskonst i de politiska förhandlingarna om en lösning på konflikten om Nagorno-Karabach. Han konstaterade samtidigt att OSSE ger sitt stöd till förhandlingsresultatet mellan Armeniens och Azerbajdzjans presidenter.

"Ett fredsavtal vore en milstolpe, men folken på båda sidor måste förbereda sig för fred genom att främja vänlig och normal kontakt över folkgränserna", sade han. "OSSE är redo att bistå dem i denna strävan."

Utrikesministern efterlyste dialog i Armenien och Georgien

Ordförande Kanerva och hans delegation, där även ordföranden för OSSE:s parlamentariska församling Göran Lennmarker ingick, besökte Armenien på tisdagen och Georgien på onsdagen för möten med ländernas ledare och representanter för oppositionen och frivilligorganisationer.

Utrikesminister Kanerva uppmanade Georgiens ledare att ta tillfället i akt vid det kommande parlamentsvalet att bevisa att landet håller på att mogna till en pluralistisk demokrati.

"Regeringen och oppositionen måste upprätthålla en konstruktiv dialog. Att utveckla valsystemet ska vara en gemensam strävan", sade han.

"OSSE är här för att stödja Georgiens strävan efter en starkare demokrati. Lägesrapporten av OSSE:s valobservatörer vid presidentvalet visar vägen framåt." Samtidigt välkomnade han de georgiska reformerna under de senaste fyra åren.

Kanerva efterlyste dessutom framsteg i strävan efter en lösning på konflikten mellan Georgien och Sydossetien och uppmuntrade båda parterna att utnyttja det existerande förhandlingsformatet fullt ut.

Under sitt besök i Armenien uppmanade Kanerva alla parter till dialog i syfte att lindra spänningen efter presidentvalet den 19 februari.

Utrikesministern noterade oppositionens demonstrationer, som pågick i flera dagar efter valet. "Jag litar på att myndigheterna fortfarande respekterar allmänhetens mötesfrihet och förväntar mig att offentliga möten kan äga rum obehindrat."

"OSSE stöder gärna Armenien i dess arbete för att förbättra valprocedurer och -lagar. Konkreta rekommendationer om hur de kan förbättras kommer att ingå i OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter ODIHR:s omfattande slutrapport om presidentvalet."

Utrikesminister Ilkka Kanerva besöker Sydkaukasien

www.osce.org(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

demokratia
ihmisoikeudet