Höga finländska utnämningar präglade utrikesrådet

EU:s utrikesministermöte i Luxemburg måndagen den 14 juni inleddes med exceptionellt goda finländska utnämningsnyheter. Utrikesminister Alexander Stubb ställde sig inför pressen med den höga representanten Catherine Ashton för att kommentera utnämningen av Reijo Kemppinen till generaldirektör vid EU:s ministerråd och valet av Jukka Savolainen till chef för EU:s civila krishanteringsinsats EUPOL Afghanistan. Utrikesministrarna behandlade även många frågor på den egentliga dagordningen.

Utrikesminister Stubb och EU:s höga representant Ashton kommenterade de höga finländska utnämningarna för pressen. Foto: EU:s råd Utrikesminister Stubb och EU:s höga representant Ashton kommenterade de höga finländska utnämningarna för pressen. Foto: EU:s råd

Den höga representanten Ashton framhävde inför journalisterna kraftigt såväl Savolainens meriter och erfarenhet som att det kommande uppdraget kommer att bli krävande. Till den civila krishanteringen hör bland annat att bygga upp polismakten och rättsväsendet i Afghanistan.

”Den civila krishanteringen spelar en mycket central roll i arbetet för att förbättra läget i Afghanistan”, betonade utrikesminister Stubb. Finland har enligt Stubb satsat exceptionellt kraftigt på insatsen med den tredje största personalen, som ytterligare ska utökas.

Utrikesminister Stubb var mycket nöjd över att få berätta att den långvarige EU-experten och påverkaren Reijo Kemppinen blir generaldirektör vid generaldirektoratet för press och kommunikation i EU:s ministerråd. Det är en mycket viktig utnämning för Finland.

”Alla i EU känner till min gode vän Reijo Kemppinens meriter. Reijo har varit med sedan de finländska EU-förhandlingarna”, sade utrikesministern berömmande om Kemppinen, som tillträder posten i ministerrådet efter att ha varit kommunikationsdirektör vid Europeiska utvecklingsbanken. Före det har Kemppinen bland annat varit chef för Europeiska kommissionens representationer i Storbritannien och Finland, kommissionens talesman och Finlands pressråd i EU.

Stubb berömde även Savolainen. Att hans uppgift är krävande bevisas av att insatsen fått ny chef tre gånger inom ett par år. ”Finland får ingen speciell roll i den civila krishanteringen i Afghanistan, utan där representerar Savolainen EU och han har saken i sina kompetenta händer”, konstaterade utrikesminister Stubb, som nyss själv besökte Afghanistan.

Gaza, Iran, Kirgizistan och Serbien på utrikesrådets långa dagordning

Det egentliga rådet för utrikes frågor hade denna gång en exceptionellt lång och tung dagordning. Längst diskuterades situationen i Gaza. ”Finlands mål är ett slut på blockaden av Gaza och en fortsatt fredsprocess mellan Israel och palestinierna”, slog utrikesminister Stubb fast om Finlands klara mål.

”En lösning för att lindra blockaden vore en klar lista över förbjudna varor, eftersom man då kunde föra in alla andra varor till Gaza”, konstaterade Stubb. Det föreslår också slutsatserna som EU antog på måndagen. EU önskar dessutom att 1-2 kontroller ska öppnas vid gränsen till Gaza.

Även Iran spelade en central roll vid mötet efter det färska sanktionsbeslutet i FN:s säkerhetsråd. ”FN-sanktionerna är ett bra steg i rätt riktning, men de räcker inte. Vi måste gå vidare till nästa nivå, det vill säga striktare EU-sanktioner”, sammanfattade utrikesministern om Iran.

Utrikesminister Stubb ansåg att den allt svårare situationen i Kirgizistan kräver en snabb lindring. ”Våldet måste upphöra”, konstaterade Stubb. EU kunde enligt utrikesministern överväga att skicka civila styrkor, till exempel poliser, till Kirgizistan, på samma sätt som efter kriget i Georgien.

”Kommissionen förbereder ett snabbt beslut om humanitärt bistånd”, berättade Stubb och sade att EU har ett nära samarbete med både Ryssland och USA när det gäller Kirgizistan.

Enligt Stubb spelar EU:s särskilde representant i Centralasien Pierre Morel nu en viktig roll för Kirgizistan. Han har som uppgift att kartlägga behoven och rapportera till den höga representanten Ashton.

Beslutet att börja verkställa associationsavtalet med Serbien var enligt utrikesministern mycket välkommet. ”Serbien är redo att ta nästa steg”, konstaterade utrikesminister Stubb.

En avgörande betydelse för utrikesministrarnas beslut hade en bedömning av chefsåklagare Serge Brammertz från tribunalen för krigsförbrytelser ICTY. Enligt hans bedömning har Serbien samarbetat väl. Även om enighet inte ännu nåddes i fråga om att begära kommissionens syn på Serbiens medlemsansökan väntar sig Stubb att det sker ännu i år.

På den tunga agendan stod dessutom bland annat Somalia och sjöröveriet i Östafrika samt Haiti, Kuba och Korfuprocessen.

Väyrynen föreslår global strategi för EU

Minister Väyrynen omgiven av medier utanför mötesplatsen. Minister Väyrynen omgiven av medier utanför mötesplatsen.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen föreslog vid ett rådsmöte för utvecklingsministrarna i Luxemburg en övergripande global strategi för EU. Väyrynen berättade vid en presskonferens för finländska korrespondenter att den höga representanten Catherine Ashton ställt sig positiv till förslaget. Ashton tänker ta upp frågan till diskussion i oktober, då utvecklingsministrarna samlas till ett informellt möte.

Väyrynen är bekymrad över strävan att göra utvecklingspolitiken till en del av en inskränkt uppfattning av utrikes- och säkerhetspolitiken. ”En global strategi för EU skulle effektivt främja utvecklingspolitisk koherens genom att bland annat koppla den till handelspolitik, miljö- och klimatpolitik, utveckling av det finansiella systemet och utrikes- och säkerhetspolitik”, sade Väyrynen. Minister Väyrynen anser att utvecklingspolitiken ska spela en central roll i EU:s yttre förbindelser som helhet.

Närmare upplysningar: utrikesministerns diplomatiska rådgivare Päivi Pohjanheimo, tfn 040 511 3786, pressrådet Jussi Seppälä, tfn +32 476 950 457