Ulkoasiainministeriön päivitetty Valtiosopimusopas verkkoversiona koekäyttöön

Ulkoasiainministeriössä laadittu uudistettu Valtiosopimusopas 2009 otettiin koekäyttöön 10.6. verkkoversiona ulkoasiainministeriön verkkosivulla ja valtioneuvoston sisäisessä intranetissä (Senaattori).

Lissabonin sopimuksen voimaantulon varmistuttua tehdään tarvittavat muutokset EU-sopimusmenettelyjä koskeviin ohjeisiin, minkä jälkeen Valtiosopimusopas julkaistaan myös painettuna versiona.

Valtiosopimusopas 2009 (ulkoministeriö) Valtiosopimusopas 2009 (ulkoministeriö)

Uudistettu Valtiosopimusopas sisältää myös EU-sopimusten valmistelua koskevat ohjeet, jotka on aiemmin julkaistu erillisissä EU-sopimusohjeissa. Ulkoasiainministeriö kiinnittää käyttäjien huomiota erityisesti oppaan liitteenä oleviin, yhteistyössä oikeusministeriön tarkastustoimiston kanssa uudistettuihin ja yksinkertaistettuihin suomen- ja ruotsinkielisiin säädösmalleihin. Mallit korvaavat kokonaisuudessaan aiemman Valtiosopimusoppaan (UM 2003) säädösmallit.

Myös esittelylistamallit on päivitetty ja näiden lisäksi oppaaseen on lisätty EU-sopimusten esittelylistamallit.

Uudistettu Valtiosopimusopas on pyritty päivittämään vastaamaan nykytilannetta ja noudatettuja käytäntöjä. Oppaaseen on lisätty tietoja esimerkiksi delegoinnin nojalla tehdyn valtiosopimuksen, kansainvälisen hallintosopimuksen ja yhteisymmärryspöytäkirjan eroavuuksista sekä niiden kansallisesta käsittelystä. Opas sisältää yhteisymmärryspöytäkirjan mallin ja sanaston. Oppaassa selostetaan aiempaa tarkemmin varaumia, selityksiä ja ilmoituksia koskevia menettelyjä.

Saadun palautteen perusteella oppaaseen on lisätty myös alaviitteitä, joissa on viittauksia sekä perustuslakivaliokunnan keskeisiin lausuntoihin että konkreettisiin sopimusesimerkkeihin.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan valtiosopimusselvityksestä (UTP 3/2006 - UaVL 2/2006 vp) esittämät näkökohdat on pyritty ottamaan huomioon opasta valmisteltaessa. Oppaaseen on näin ollen sisällytetty mm. jakso eduskunnan osallistumisesta kansainvälisten sopimusasioiden valmisteluun. Se sisältää ohjeita menettelystä, jolla pyritään turvaamaan eduskunnan tiedonsaanti myös muissa kuin EU-sopimusasioissa.

Valtiosopimusopas (UM 2009) (avautuu uuteen ikkunaan) - katso alla uusin opas

Valtiosopimusoppaan liitteet (UM 2009) (avautuu uuteen ikkunaan) - katso alla uusin opas

Lisäys 9.7.2012: uusin valtiosopimusopas päivitetty 1.3.2012



Palaute ja tiedustelut:

Ulkoasiainministeriön oikeuspalvelun EU- ja valtiosopimusoikeuden yksikkö (OIK-20@formin.fi) ottaa käyttäjiltä mielellään vastaan ehdotuksia ja kommentteja, jotka voidaan ottaa huomioon oppaan sisällössä sen painettua versiota viimeisteltäessä.

Ulkoasiainministeriö
Oikeuspalvelu
EU- ja valtiosopimusoikeuden yksikkö (yhteystiedot)
sähköposti: oik-20@formin.fi