Tutustu uuteen GSP-asetukseen

Uusi yleistä tullietuusjärjestelmää (GSP) koskeva asetus julkaistiin 31.lokakuuta 2012. Uuden GSP-asetuksen tarkoituksena on ottaa paremmin huomioon maailmantalouden ja -kaupan nykytilanne.

Uusi yleistä tullietuusjärjestelmää (GSP) koskeva asetus julkaistiin 31.lokakuuta 2012 EU:n virallisessa lehdessä L 303, 31.10.2012(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Uuden GSP-asetuksen tarkoituksena on ottaa paremmin huomioon maailmantalouden ja -kaupan nykytilanne, joka poikkeaa merkittävästi alkuperäisen GSP-järjestelmän käyttöönoton aikaisesta tilanteesta.

Nykyinen GSP-järjestelmä perustuu neuvoston asetukseen (EY) N:o 732/2008, jota sovelletaan 1. tammikuuta 2014 asti. Uutta asetusta sovelletaan 1. tammikuuta 2014 alkaen. Nykyisen GSP-järjestelmän tavoin uusi järjestelmä perustuu kolmeen tullietuusmenettelyyn.

Uudessa asetuksessa keskeisin muutos aikaisempaan järjestelmään nähden on GSP-edunsaajamaiden lukumäärän rajoittaminen ja etuuksien kohdentaminen niitä eniten tarvitseville maille, järjestelmän tehostaminen ja selkeyttäminen, ennustettavuuden ja läpinäkyvyyden parantaminen. Yleistä GSP-järjestelmää pidemmälle menevän GSP+-järjestelmän vaatimuksia on selvennetty ja terävöitetty niin, että useammalla köyhällä kehitysmaalla on mahdollisuus hakea näitä pidemmälle meneviä etuuksia. Vähiten kehittyneille maille tarkoitettu EBA-järjestelmä säilyy lähes muuttumattomana.

Lisätietoja:

Komission GSP-sivut: http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=840(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kauppapoliittisella osastolla lisätietoja antaa kaupallinen sihteeri Sara Ohls, puh. (09) 160 56049