Tuomioja: EU hyser hopp om återupptagande av fredsprocessen i Mellanöstern

Utrikesminister Erkki Tuomioja hoppas på ett återupptagande av fredsprocessen i Mellanöstern. Utrikesminister Erkki Tuomioja hoppas på ett återupptagande av fredsprocessen i Mellanöstern.

EU-ländernas och Medelhavsländernas utrikesministrar skall diskutera fredsprocessen i Mellanöstern vid en middag i kväll. "Detta är en synnerligen viktig tidpunkt att diskutera situationen i Mellanöstern. Den överenskomna vapenvilan har väckt förhoppningar om ett återupptagande av fredsprocessen", sade utrikesminister Erkki Tuomioja vid en presskonferens inför ministermötet för Europa och Medelhavsländerna i Tammerfors den 27 november.

"Det finns tecken på nya ansträngningar. EU är redo för politiskt, ekonomiskt och humanitärt engagemang i de palestinska områdena om den palestinska myndigheten bildar en nationell enhetsregering", sade Tuomioja. Enligt Tuomioja krävs såväl omedelbara praktiska framsteg som en trovärdig vision om en bättre framtid. Tuomioja förväntar sig att kvällens diskussion blir god och uppriktig och bekräftar alla parters engagemang i fredsprocessen.

Morgondagens plenarsammanträde skall omfatta alla aspekter av Barcelonaprocessen. Utrikesminister Tuomioja ser fram emot konkreta åtaganden av alla parter. "Detta är det fjärde ministermötet inom ramen för Europa-Medelhavssamarbetet under Finlands EU-ordförandeskap, och vi anser oss ha gjort goda framsteg inom Barcelonaprocessen", sade Tuomioja.

Utöver diskussionerna i plenum håller EU-trojkan under dessa två dagar även möten med Israel och Arabgruppen och med den palestinska delegationen vid Tammerforsmötet.

EU och Israel välkomnar eldupphöret i Gaza

EU och Arabgruppens utrikesministrar diskuterade nästa steg i fredsprocessen i Mellanöstern