Tubettaja Mikirotta tuo maailman ruokajärjestelmien merkitystä tutuksi nuorille

Tänä syksynä ruokajärjestelmät ovat esillä sekä YK:n ruoka-aiheisessa huippukokouksessa että tubettaja Mikirotan kanavissa.

Maailman ruokajärjestelmät kaipaavat kipeästi uusia ratkaisuja, joita etsitään 23. syyskuuta järjestettävässä YK:n huippukokouksessa. Sen lisäksi että nälkä ja aliravitsemus tulisi kääntää laskuun, vaikuttavat ruokajärjestelmien kestävyys ja tasa-arvoisuus vahvasti myös muihin kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteisiin.

YK-kokous tarjoaa mahdollisuuden tuoda esiin myös nuorten näkemyksiä kysymyksiin ruoan merkityksestä ja kulutuksesta. Yhteistyössä ulkoministeriön kanssa tubettaja Mikirotta – eli Mikael Sundberg – otti haasteen vastaan ja lähti oppimaan aiheesta ja innostamaan seuraajiaan mukaan keskusteluun.

Syyskuusta marraskuuhun kestävän yhteistyön aikana Mikirotan kanavissa julkaistaan kaksi erityyppistä sisältökokonaisuutta, jotka käsittelevät muun muassa kouluruokaa. Ensimmäisellä videolla vierailee myös Maailman ruokaohjelman (WFP) kouluruokalähettiläänä toimiva kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Kestävämpää tuotantoa ja tasa-arvoa


Ruokajärjestelmissä Mikaelia kiehtoo ruoan matka sen alkujuurilta lautaselle.

“Tein itse kaksoistutkinnon kokkipuolella, joten ruoanlaitto on lähellä sydäntä. Siksi halusin lähteä yhteistyöhön ruokateemalla”, Mikael kertoo.

”Ruokavalinnoilla on paljon merkitystä myös tasa-arvoisuuden kannalta”, hän pohtii.

Vaikka monista asioista päätetään kaukana kuluttajista, vaikuttavat myös kuluttajien tekemät päätökset ruoasta globaaliin ruokajärjestelmään. Mikael toivoo, että hänen seuraajilleen jää mieleen se, että omalla toiminnalla voi vaikuttaa nyt ja tulevaisuudessa, kun nuoret itse nousevat päättäviin asemiin.

Videoillaan Mikael korostaa, että hän on oppimassa uutta katsojien tavoin. Tarkoituksena on avata keskustelua ruokajärjestelmistä ja nostaa niiden toimintaa esiin nuorille mielenkiintoisella tavalla.

Tavoitteena kouluruoka kaikille


Kehitysyhteistyön kautta Suomi on tukenut ja kouluttanut noin 900 000 pienviljelijää, minkä ansiosta neljän miljoonan ihmisen ruokaturva on parantunut vuoden 2015 jälkeen. Yksi Suomen ruokajärjestelmiin liittyvistä tavoitteista on myös edistää maksuttoman kouluruokailun kattavuutta maailmassa.

“Meillä on kansainvälisesti tunnustettu tausta ja kokemus, joiden ansiosta voimme uskottavasti edistää kouluruokailun roolia maailmalla. Maksuton kouluruokailu tukee paitsi ruokaturvaa myös tasa-arvoa”, kertoo kehityspolitiikan neuvonantaja Sanna-Liisa Taivalmaa ulkoministeriöstä. 

Mikael kertoo saaneensa yhteistyön myötä uutta tietoa juuri kouluruokailusta:

“Minut yllätti todella, että vaikka maailmassa on lähes kaksisataa itsenäistä valtiota, on maksuton kouluruoka edelleen todella harvinaista. Oli myös hienoa oppia, että Suomi oli ensimmäinen maa, joka otti ilmaisen ruokailun käyttöön kouluissa.”

 

YK:n ruokajärjestelmäkokous (Food Systems Summit) etsii ratkaisuja ruokajärjestelmien haasteisiin. Tavoitteena on, että kaikilla maailmassa on mahdollisuus riittävään ja ravitsevaan ruokaan ja että ruokajärjestelmät toimivat ilmastokestävästi. Teema kytkeytyy YK:n kestävän kehityksen Agenda2030 -tavoitteisiin, jotka tähtäävät köyhyyden poistamiseen ja hyvinvoinnin turvaamiseen ympäristölle kestävällä tavalla. Vuonna 2015 laadittu toimintaohjelma koskee kaikkia maailman maita ja velvoittaa edistämään kestävää kehitystä sekä kotimaassa että globaalisti. Tavoitteita on yhteensä 17 ja niiden määrävuosi on 2030.

Ensimmäinen video aiheesta katsottavissa 23.9. alkaen Mikirotan Youtube-kanavalla(Linkki toiselle web-sivustolle.).