På jakt efter sanningen: Mediernas roll i konflikter

”Obundenhet, djup och mod är nycklarna till god konfliktrapportering”, sammanfattade tv-bolaget Al-Jazeeras generaldirektör Wadah Khanfar på SuomiAreena (Finlandsarenan) i Björneborg den 22 juli. Al-Jazeera har en bred tittarbas särskilt i arabvärlden. Direktör Khanfar diskuterade mediernas roll i krissituationer med president Martti Ahtisaari och internationella pressinstitutets ordförande Janne Virkkunen. Debattörerna hade sammankallats av utrikesminister Alexander Stubb, som också ledde debatten.

Under en dryg timme behandlade debattörerna bland annat nyhetsförmedlingens ideal och praxis såväl under en konflikt som före och efter den: söker medierna sanningen eller blir de språkrör för en viss synvinkel, är de kapabla till självkritik och begriper de sin roll i de olika parternas helhet?
 

Foto: Eero Kuosmanen. Foto: Eero Kuosmanen.

Diskussionen fördes i god anda och de spontanaste applåderna fick president Martti Ahtisaari som beklagade att fredsförhandlare är så fåordiga medan förhandlingarna pågår: ”Jag är tvungen att göra ett val: antingen sluter jag fred eller så talar jag med pressen.”

Se webbutsändningen av diskussionen ”The Role of Media in Conflict and Tension”.