Tausta: Kansainvälinen väestö- ja kehityskonferenssi

Vuonna 1994 Kairossa 179 maata laativat 20 vuoden toimintasuunnitelman. Väestö- ja kehityskonferenssi (International Conference on Population and Development, ICPD) oli merkkipaalu väestö- ja kehitysasioissa sekä naisten oikeuksissa. Kokonaisvaltainen toimintasuunnitelma peräänkuuluttaa toimintaa useilla tasoilla, mutta sen strateginen painopiste on maatason toimintasuosituksissa. Kairon toimintaohjelma oli ensimmäinen, jossa tunnustettiin naisten keskeinen asema kehitysprosesseissa ja selvennettiin lisääntymisoikeuden käsitettä.

Väestö- ja kehityskonferenssin 15 johtoajatusta

Kaikki ihmiset syntyvät tasa-arvoisina. Jokaisella on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

Yksilöt ovat kestävän kehityksen keskeinen huolenaihe. Ihmiset ovat jokaisen kansakunnan tärkein ja arvokkain resurssi

Oikeus kehitykseen on universaali ja luovuttamaton oikeus ja olennainen osa perusihmisoikeuksia.

Sukupuolten välinen tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, naisten voimaannuttaminen, naisiin kohdistuvan väkivallan eliminoiminen ovat väestöön ja kehitykseen liittyvien ohjelmien peruspilareita.

Väestöön liittyvät tavoitteet ja menettelytavat ovat keskeinen osa kulttuurista, taloudellista ja sosiaalista kehitystä, joiden pääasiallinen tavoite on parantaa kaikkien ihmisten elämänlaatua.

Kestävä kehitys vaatii, että väestön, resurssien ja kehityksen keskinäiset suhteet tunnistetaan täysin ja saatetaan harmoniseen ja dynaamiseen tasapainoon.

Kaikki valtioiden ja ihmisten tulee tehdä yhteistyöstä köyhyyden vähentämiseksi.

Jokaisella on oikeus nauttia korkeimmasta mahdollisesta fyysisen ja psyykkisen terveyden tasosta. Kaikilla pareilla ja yksilöillä on oikeus vapaasti ja vastuullisesti päättää lasten määrästä ja tiheydestä ja oikeus saada tieto ja koulutus voidakseen niin toimia.

Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö ja sellaisena sitä tulee vahvistaa. Perheellä on oikeus saada kattavaa suojaa ja tukea. Monenlaisia perheen muotoja on olemassa.

Jokaisella on oikeus koulutukseen. Koulutus tulee suunnitella vahvistamaan ihmis- ja perusoikeuksien kunnioittamista.

Lapsella on oikeus riittävään elintasoon, terveyteen ja koulutukseen; oikeus olla vapaa laiminlyönneiltä, hyväksikäytöltä ja riistolta.

Maat, jotka vastaanottavat rekisteröityjä pakolaisia tulee järjestää asianmukainen hoito ja riittävä sosiaalipalvelut pakolaisille ja hänen perheelleen ja tulisi taata pakolaisten fyysinen turvallisuus.

Jokaisella on oikeus hakea ja nauttia turvapaikasta vainoilta toisessa maassa.

Valtioiden tulee tunnustaa ja tukea alkuperäiskansojen identiteettiä, kulttuuria ja intressejä ja mahdollistaa heidän täysi osallistumisensa.

Kestävä taloudellinen kasvun ja sosiaalisen kehityksen tulee toteutuakseen olla laajapohjaista, tarjoten mahdollisuuksia kaikille ihmisille.

Ensimmäinen viisivuotistarkastelu tehtiin 1999, jossa todettiin ICPD:n tavoitteiden edelleen olevan merkityksellisiä ja hyväksyttiin keskeiset toimenpiteet ICPD:n jatkototeutukselle. Keskeiset toimenpiteet tarjosivat uuden mittatikun neljälle asialle: koulutus ja lukutaito, lisääntymisterveyspalvelut ja tyydyttymätön ehkäisyvälineiden tarve, äitikuolleisuus ja HIV/Aids.  

ICPD:n kymmenes juhlavuosi 2004 nähtiin mahdollisuutena tarkastella mitä on jo tehty ja mitä vielä täytyy tehdä, jotta Kairon tavoitteet saavutetaan. Tämä toteutettiin maakohtaisella analyysillä, jossa tarkasteltiin saavutuksia, esteitä, opittua ja tulevaisuutta. Juhlavuonna kiinnitettiin huomiota myös siihen miten Kairon tavoitteiden saavuttaminen edesauttaisi vuosituhattavoitteiden saavuttamista.