Tansanian uudelta pääministeriltä odotetaan paljon

Tansanian pääministeriksi nimitetty Mizengo Peter Pinda on politiikassa vielä melko tuntematon. Kokenutta virkamiestä pidetään kuitenkin yhteistyökykyisenä ja luotettavana johtajana.

Mizengo Peter Pinda nimitettiin Tansanian pääministeriksi 9. helmikuuta. Pinda toimi alue- ja paikallishallintoasioista vastaavana ministerinä edellisessä hallituksessa. Presidentti esitti Pindaa pääministeriksi sen jälkeen, kun pääministeri Edward Lowassa erosi virastaan Richmondin sähkönhankintaskandaaliin takia.

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävä Pinda on lakimies ja pitkän linjan byrokraatti, joka on toiminut sekä presidentti Julius Nyereren että Ali Hassan Mwinyin avustajana. Vaikka Pindan nimi mainittiin jo ennakkoarvailuissa, oli hänen lopullinen valintansa yllätys. Pinda on uusi tekijä Tansanian poliittisessa elämässä, joskin hänellä on tiiviit yhteydet maan poliittiseen eliittiin.

Pitkän linjan virkamies

Pinda on syntyjään Sumbawangasta ja käynyt koulunsa Mpandan kunnassa Länsi-Tansaniassa. Vaatimattomista oloista lähtöisin oleva Pinda on suorittanut lainopillisen tutkinnon Dar es Salaamin yliopistossa. Valmistuttuaan Pinda työskenteli oikeusministeriön lakimiehenä. Vuonna 1978 hän siirtyi presidentin kanslian turvallisuuspalveluun. Presidentin yksityissihteerinä Pinda toimi sekä Julius Nyereren ja tämän seuraajaa Ali Hassan Mwinyin aikana. Vuodesta 1996 Pinda työskenteli hallituksen kanslistina siihen asti kunnes ryhtyi täyspäiväiseksi poliitikoksi.

Vuoden 2000 vaaleissa CCM-puoluetta edustava Pinda valittiin parlamenttiin ja hänet nimettiin alue- ja paikallishallintoasioista vastaavaksi apulaisministeriksi. Pindasta tuli varsinainen ministeri samalla vastuualueella presidentti Jakaya Kikweten ensimmäisessä hallituksessa vuonna 2005. Pindan toimintaa ministeriössä on pidetty menestyksekkäänä. Hän on pyrkinyt edistämään muun muassa kunnallisuudistusta. Pindaa on luonnehdittu vaatimattomaksi ja luotettavaksi, eikä hänen tilillään tiedetä olevan skandaaleja.

Korruption kitkeminen luo paineita

Pääministeri Pinda korosti ensimmäisessä puheessaan valtion laitostenyhtenäisyyttä, parempaa johtajuutta, asiantuntijoiden neuvojen huomioonottamista sekä julkisen hallinnon kuria. Pindalle ja uudelle hallitukselle kohdistuu, jo entisestään painavien kehityshaasteiden lisäksi, raskaita paineita viime aikojen korruptiopaljastusten vuoksi. Kansalaisten luottamus poliitikkoihin on pohjamudissa. Julkisuudessa on vaadittu, ettei ketään korruptiossa tahraantunutta tai edes liiketoimintaa harjoittavaa poliitikkoa valittaisi enää ministeriksi. Hyvän maineen omaava Pinda saattaa olla hyvä valinta pääministeriksi tilanteessa, jossa kansa toivoo johtajilta enemmän tuloksia sekä jämerämpää ja rehellisempää otetta yhteisten asioiden hoitoon.

Kansanedustajat ja julkinen mielipide ovat vaatineet Pindalta erityistä panostusta luonnonvarasektoriin, mikä on tahriintunut monissa skandaaleissa laittomien puunhakkuiden ja epäselvien kaivossopimusten vuoksi. Korruption vastaisen viraston PCCB:n kohtalo on vielä ratkaisematta. Viraston maine kärsi pahoin Richmond-skandaalissa, sillä virasto antoi tapaukselle puhtaat paperit. Johtaja Edward Hosean maine on saanut vakavan kolahduksen ja hänen eroaan vaaditaan yleisesti.

Tansanian kauppakamarin edustaja kehui Pindaa yhteistyökykyiseksi, mutta totesi samalla, että pääministerillä on edessään vakavat haasteet viitaten Richmond-skandaaliin. Tansanian budjettitukiryhmän puheenjohtaja Iso-Britannian suurlähettiläs Phlip Parham totesi, että ministerin vaihdos on osoitus Tansanian hallituksen kasvaneesta vastuullisuudesta. Myös poliittiset kommentaattorit ovat korostaneet, että Pinda saattaa olla kansan kaipaama puhdas, vaatimaton ja ahkera johtaja. Tosin joidenkin mielestä hän on ollut liian lähellä poliittista valtaa liian pitkään ja siksi kyvytön puhdistamaan kenttää edeltäjiensä virheistä.

Avunantajat odottavat uudistuksia

Pinda on helposti lähestyttävän ja analyyttisen johtajan maineessa ja valmis kuuntelemaan avunantajanyhteisön mielipiteitä. Suomen Tansanian ohjelman kannalta Pindan valinta on mielenkiintoinen, sillä paikallishallintouudistus on ratkaisevassa vaiheessa. Suomella on yhdessä Hollannin kanssa vetovastuu paikallishallinnon avunantajaryhmässä. Suomi teki Pindan kanssa yhteistyötä jo hänen toimiessaan alue- ja paikallishallinnon ministerinä. Pinda toimi myös ulkomaankauppa- ja kehitysministerin Paavo Väyrysen vierailun isäntänä viime vuoden marraskuussa.

Paikallishallintouudistuksen lisäksi luonnonvarojen tehokas hyödyntäminen ja korruptionvastainen taistelu ovat Suomen Tansanianohjelman keskiössä. Suomi seuraa erityisellä mielenkiinnolla näiden asioiden edistymistä uuden hallituksen ryhtyessä toimiin.

Iina Soiri, Dar es Salaam