Korruptionsanklagelser förorsakar politisk kris i Tanzania

Tanzanias premiärminister Edward Lowassa avgick igår på grund av korruptionsanklagelser och samtidigt upplöstes hela regeringen. President Kikwete väntas föreslå en ny premiärministerkandidat för parlamentet ikväll. Nya regeringsutnämningar väntas före måndag. Folket glädjer sig över att regeringen avgått. Vad som skett visar att stora förändringar har ägt rum i landets politiska kultur.

Två synnerligen grova korruptionsfall har avslöjats i Tanzania under de senaste veckorna. Det första uppdagades i samband med en revision i centralbanken och det andra i en rapport om det kontroversiella fallet med företaget Richmonds elleveranser, gjord av en parlamentarisk utredningsgrupp.

I början av januari deklarerade Kikwete att det i samband med centralbankens revision hade avslöjats en härva av penningmissbruk som omfattade cirka 110 miljoner US-dollar. Presidenten avskedade bankens chef och lät sätta igång en brottsundersökning. Revisionen visar att många av centralbankens tjänstemän var inblandade, också bankchefen. De har använt sig av gamla handelsskulder för förskingringen. Skulderna har uppstått på 1970- och 1980-talen när Tanzanias finanssektor var rörig och man skapade specialarrangemang för importen för att upprätthålla valutareserven. Delvis har de gamla förbindelserna sålts vidare på andrahandsmarknaden. Skulderna har successivt betalts av centralbanken sedan 1990-talet.

Tanzanias parlamentariska kommitté publicerade den 6 februari sin rapport om de kontroversiella elleveranserna av Richmond. Premiärminister Lowassa samt den före detta och den nuvarande energiministern hade på osakligt vis lagt sig i anskaffningsprocessen. Avtalet slöts till överpris med ett skenföretag som inte förmådde leverera den beställda kristida elproduktionskapaciteten. Kommittén förordar att premiärministern och energiministrarna ställs till svars.

Rapporten kritiserar också korruptionsbyråns, PCCB:s, ledning. Byrån granskade fallet Richmond år 2007 och fann ingenting att anmärka på. Nu kräver man att PCCB:s ledning och flera andra inblandade ska avskedas.

Biståndsgivarna har uttryckt stor oro

Även om det inte har försvunnit uttryckligen av biståndsgivarnas medel är fallet synnerligen allvarligt ur deras synvinkel. Staten har förlorat en betydande mängd inkomster med vilka man bland annat hade kunnat finansiera reducering av fattigdomen. Biståndsgivarnas förtroende för Tanzanias offentliga förvaltning har fått sig en törn och man måste allvarligt överväga förutsättningarna för samarbete. Biståndsgivarna har uttryckt sin stora oro till Tanzanias regering och återupptar dialogen så fort regeringskrisen är utredd.

Utrikesministeriet beaktar i sin bedömning både biståndsgivarguppens och Internationella valutafonden IMF:s åsikter om situationen och regeringens kommande åtgärder.

Av det budgetstöd som hade planerats för år 2007 betalades 2 miljoner euro inte ut eftersom länderna enligt regeringens beslut kan sluta avtal om det redan beviljade tilläggsstödet först när man har tillgång till resultaten av revisionen.

Ingen av biståndsgivarna har än så länge uppgett sig frysa sitt bistånd utan man väntar på närmare information och åtgärder från regeringens sida.

President Kikwete försöker för närvarande lösa regeringskrisen, varför hans besök till Finland och Tyskland nästa vecka ställs in. Också andra förändringar i regeringen än utbyte av de tre ministrar som var involverade i fallet Richmond är att vänta. Det är en svår uppgift för presidenten att hitta en trovärdig premiärminister och ministerstab för att återställa folkets förtroende, men han verkar ha ett starkt stöd hos folket när det gäller att rensa landet.

Närmare uppgifter: ambassadör Juhani Toivonen, ambassaden i Dar es Salaam, tel. +255-22-2196 565, och enhetschef Helena Airaksinen, tel. (09) 1605 6260.