Syksyllä tiedossa muutoksia kahden ulkoministeriön myöntämän valtionavustuksen hakemiseen
Osana valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihanketta ulkoministeriö ottaa vaiheittain käyttöön uudet valtionavustustoiminnan verkkopalvelut. Syksyllä 2023 toteutetaan kaksi hakukierrosta uudessa järjestelmässä: kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamisen valtionavustukset sekä valtionavustukset ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla toimiville kansalaisjärjestöille. Muutos edellyttää toimenpiteitä hakijoilta. Haut toteutetaan, jos eduskunta myöntää niihin tarvittavat määrärahat.
Valtuudet kuntoon ajoissa
Jatkossa edellä mainittujen avustusten hakeminen tapahtuu Haeavustuksia.fi-verkkopalvelun(Linkki toiselle web-sivustolle.) kautta. Se kokoaa valtionapuviranomaisten hakuilmoitukset yhteen paikkaan. Hakuilmoituksia voi selata ilman kirjautumista. Jos haluaa hakea avustusta, tulee hakijan kirjautua palveluun Suomi.fi-tunnistuksella.
Yrityksen tai yhteisön puolesta asiointi edellyttää Suomi.fi-palvelussa annettua valtuutta. Joissain tapauksissa valtuusoikeudet tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietoviraston virkailijavaltuuttamispalvelussa(Linkki toiselle web-sivustolle.). Tarvittavien valtuuksien tarkistaminen ja hankkiminen ovat hakijan vastuulla, ja asia kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin. Tarkempia tietoja suomi.fi-valtuuksista löytyy Valtiokonttorin sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä Suomi.fi-palvelusta(Linkki toiselle web-sivustolle.).
Taustalla valtionavustustoiminnan kehittämishanke
Verkkopalveluja kehitetään valtiovarainministeriön valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihankkeessa. Valtionavustustoiminnan uusiin verkkopalveluihin kuuluu yhteensä kolme palvelua:
- Haeavustuksia.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) valtionavustusten hakijoille ja saajille.
- Hallinnoiavustuksia.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) valtionapuviranomaisille.
- Tutkiavustuksia.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) kaikille, jotka haluavat tietoa miten paljon ja kenelle valtionavustuksia on myönnetty.
Tavoitteena on, että uudet palvelut korvaavat osin tai kokonaan valtionapuviranomaisten nykyiset palvelut lähivuosina. Tällä hetkellä valtionapuviranomaisten digitalisaatioaste vaihtelee ja viranomaisten erillisistä verkkopalveluista aiheutuu kustannuksia. Myös hakijoiden on helpompi tarkastella ja hakea avustuksia yhdestä palvelusta.