Suomi ja CATIE aloittavat yhteistyön metsäsektorilla Keski-Amerikassa

Keski-Amerikassa suuri ala luonnonmetsiä on hävinnyt asutuksen tieltä ja liiallisten hakkuiden (mm. polttopuu) johdosta. Metsäkadon seurauksena maaperä köyhtyy ja aavikoituu ja vesivarojen kanssa on ongelmia. Metsien häviämiseen liittyvät ongelmat ovat seurausta köyhyydestä maaseudulla, luonnon- ja istutusmetsien hoidon heikosta tasosta ja ympäristönhoidon ja -hallinnon puutteista. Lisäksi ongelmana on olemassa olevan lainsäädännön soveltumattomuus käytännössä metsänhoitoon ja hakkuuseen pienillä maa- ja metsälauduntiloilla.

Pientilojen viljelijöillä on kiinnostusta metsänkasvatukseen, koska puun hinta on noussut maailmanmarkkinoilla. Metsän kestävä hoito, myynti ja puun hyötykäyttö loisivat työpaikkoja ja tuloja maaseudulle. Keski-Amerikan maatiloilla metsiköt ovat pieniä ja hajanaisia ja puut saattavat lahota laitumille.

Suomi on aloittamassa metsäsektorin yhteistyötä trooppisen metsätalouden tutkimuskeskuksen (Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza, CATIE) kanssa. Suomi ja CATIE solmivat huhtikuun alussa sopimuksen yhteistyöhankkeesta metsäsektorilla. Hankkeen tavoitteena on poistaa esteitä metsäsektorin kehittämiseksi ja metsistä saatavien tulojen kasvattamiseksi. Hankkeessa on tarkoituksena kartoittaa ja tarkastella Keski-Amerikan maiden metsälainsäädäntöä sekä luoda uusia kunkin maan olosuhteisiin sopivia yksinkertaisia säännöksiä, menettelytapoja ja kannustinjärjestelmiä yhteistyössä paikallisten viranomaisten, maanviljelijöiden, palveluntarjoajien ja muiden toimijoiden kanssa. Tarkoituksena on helpottaa ympäristön kannalta kestävää metsien hyödyntämistä, edistää metsien kestävää hoitoa pienillä maatiloilla ja saada viljelijöille lisätuloja.

Hankkeessa tuotetaan viljelijäperheille, tuottajaorganisaatioille, kansalaisjärjestöille, yrityksille, tutkimuslaitoksille, aluehallinnolle ja paikallisille järjestöille tutkittua, teknistä ja ajankohtaista tietoa sekä luodaan uusia yhteyksiä ja kehitetään neuvottelutaitoja metsävarojen hyödyntämiseksi ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

Hanketta toteutetaan koko Keski-Amerikan alueella (Belize, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica ja Panama). CATIE toimii yhteistyössä ympäristö-, maatalous- ja metsä- ja yksityisen sektorin kanssa suunnitellen ja vahvistaen yksinkertaisempia menettelytapoja ja kannustinjärjestelmiä ympäristöllisesti kestävään metsänhoitoon pilottialueilla, jotka valitaan yhteistyössä strategisten kumppaneiden kanssa aloitusvaiheen aikana.

Hankkeen kokonaisbudjetti kolmelle vuodelle on n. 5,5 milj. euroa.

Linkki CATIEn kotisivuille(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

metsätalous