Suomi tukee poliisi-syyttäjäyhteistyötä Afganistanissa

19 afgaani-virkamiestä valmistui Suomen rahoittamalta poliisi-syyttäjäyhteistoiminnan jatkokoulutuskurssilta Kabulissa 29. heinäkuuta.

Kurssilta valmistunut sisäministeriön opetus- ja koulutusosaston johtaja Gul Nabi Ahmadzai (vas.) ja EUPOLin johtaja Jukka Savolainen (oik.). Kurssilta valmistunut sisäministeriön opetus- ja koulutusosaston johtaja Gul Nabi Ahmadzai (vas.) ja EUPOLin johtaja Jukka Savolainen (oik.).

Kurssi on Suomen ulkoasiainministeriön Afganistanin-kehitysyhteistyöohjelman puitteissa rahoittama ja sen ovat toteuttaneet Kriisinhallintakeskus ja EUPOL Afghanistan yhteistyössä Afganistanin sisäministeriön ja keskussyyttäjänviraston kanssa.

Kurssi alkoi joulukuussa 2009 ja se koostui neljästä eri koulutusjaksosta, jotka järjestettiin sekä Suomessa että Afganistanissa. Koulutuksen tavoitteena on lisätä poliisin ja syyttäjien yhteistoimintaa.

Kurssin päätösjuhlallisuuksissa olivat läsnä varasisäasiainministeri Haidar Bashir, apulaisvaltakunnansyyttäjä A.W. Aminy, Suomen va. asianhoitaja, suurlähettilas Kimmo Pulkkinen, Kriisinhallintakeskuksen johtaja Ari Kerkkänen sekä EUPOL Afganistanin johtaja, prikaatikenraali Jukka Savolainen.

Varaministeri Bashir kiitti sekä Suomea että EUPOL Afghanistania kurssin järjestämisestä.

Käsikirja yhteistoiminnan työkaluksi

Koulutuksen yksi pääsaavutuksista on poliisi-syyttäjäyhteistoiminnan käsikirja, jonka kurssilaiset ovat luoneet osana kurssia.

”Tämän käsikirjan merkitystä ei voi korostaa liikaa. Se on tärkeä työväline niin paikallisille virkamiehille kuin heidän kanssaan työskenteleville kansanvälisille kouluttajille. Siten sillä on todella kauaskantoinen vaikutus”, Kriisinhallintakeskuksen johtaja Ari Kerkkänen totesi.

EUPOL Afghanistanin johtaja Jukka Savolainen on samaa mieltä.

”Tässä on onnistuttu luomaan erinomainen toimintamalli, jota pitää soveltaa laajemminkin. Afganistanilaiset ovat ylpeää kansaa ja heidän täytyy päästä itse näkemään ja tekemään asioita. Tässä koulutuksessa nämä vaatimukset toteutuvat. Tuloskin on varsin näyttävä – hyödyllinen käsikirja jaettavaksi laajemmalti.”

EUPOL Afghanistan, Euroopan unionin poliisioperaatio, on toiminut Afganistanissa jo kolme vuotta. Sen tavoitteena on kehittää maan poliisitoimintaa ja oikeusjärjestelmää. Operaation palveluksessa on 30 suomalaista.

Lisätietoja:

  • Jari-Pekka Paajala, Legal Advisor, EUPOL Afghanistan, jari-pekka.paajala at eupol-afg.eu, + 93 79 765 9940
  • Anne Leinonen, tiedottaja, EUPOL Afghanistan, anne.leinonen at eupol-afg.eu, +93 79 3990 152
  • Ari Kerkkänen, johtaja, Kriisinhallintakeskus, 050 430 4483
  • Rauli Suikkanen, lähetystöneuvos, ulkoasiainministeriö, rauli.suikkanen at formin.fi, 09 1605 6369

Katso myös:

demokratia
koulutus
turvallisuus