Suomi tukee Naton työtä naisten huomioimiseksi kriisinhallinnassa

Suomi tukee Naton tuoretta arviota sukupuolinäkökulman huomioimisesta Naton operaatioissa ja lähettää Naton johtamaan Afganistanin kriisinhallintaoperaatioon gender-neuvonantajan vuoden 2014 alusta.

Naton ja sen kumppanimaiden puolustusministerit hyväksyivät 23. lokakuuta toimeenpanosuunnitelman YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 (Naiset, rauha ja turvallisuus) huomioimiseksi Nato-johtoisissa operaatioissa.

Suomi on kumppanimaana voinut osallistua täysipainoisesti Naton 1325-työhön, sillä YK:n päätöslauselman toimeenpanoa on käsitelty sekä rauhankumppanimaiden kokoonpanossa että Afganistanin ISAF- ja Kosovon KFOR-operaatioihin osallistuvien maiden kesken.

Suomi on edistänyt Naton 1325-ohjelmaa myös osallistumalla aiheesta keväällä tehdyn arvion rahoitukseen 30 000 eurolla. Tukholman gender-keskuksen (Nordic Center for Gender in Military Operations) toteuttama itsenäinen arvio tehtiin ISAF- ja KFOR-operaatioiden perusteella. Tutkijaryhmään osallistui myös suomalainen kriisipsykologian asiantuntija Liisa Eränen merivoimien esikunnasta.

Arvio kiitti Naton toimenpiteitä poliittisella tasolla, mutta arvosteli tehtyjen päätösten puutteellista toimeenpanoa operaatioissa. Natolla on vielä tekemistä sukupuolinäkökulman huomioimisessa operaatioiden suunnittelussa ja seurannassa, sukupuolinäkökulman kouluttamisessa kriisinhallintajoukoille ja gender-asiantuntijatehtävien täyttämisessä, arvio totesi.

Suomi vastaa yhteen arvion keskeisistä suosituksista lähettämällä neuvonantajan Afganistaniin ISAF:n erikoisjoukkoihin tukemaan naisten roolin huomioimista operaation päivittäisessä toiminnassa vuoden 2014 alusta.







NATO
ihmisoikeudet
kriisinhallinta
sosiaalinen sukupuoli