Finlandshuset i S:t Petersburg öppnades

 

Premiärminister Vladimir Putin och statsminister Matti Vanhanen. Premiärminister Vladimir Putin och statsminister Matti Vanhanen.

Märkesåret Finland i S:t Petersburg 200 år kulminerade i invigningen av Finlandshuset. Finland och finländarna återvände således till Stora stallgatan, till Sankta Maria kyrkas kyrkokvarter. Premiärminister Vladimir Putin och statsminister Matti Vanhanen undertecknade ett högtidligt intyg över öppnandet. Båda tackade Finlandsinstitutet i S:t Petersburg och alla drivande krafter för den stora insatsen för ett nytt och viktigt bidrag till det mångsidiga samarbetet mellan Finland, S:t Petersburg och nordvästra Ryssland. ”Kiitos”, konstaterade premiärminister Putin på ren finska.

Nästan tvåhundra inbjudna gäster från Finland och Ryssland promenerade på söndagen längs Stora stallgatan, oberörda av duggregnet och snålblåsten. Finländarna återvände till sina rötter: arkitekt Harald Bosse ritade huset 1847 och bland gästerna återfanns ett barnbarn till en före detta elev i skolan.

Husets första våning är fortfarande tom. Senare ska bland annat Finpro som främjar finländsk handel etablera sig där. I Finlandshuset ligger förutom Finlandsinstitutet även Helsingforscentret, där städerna Helsingfors, Kotka och Tammerfors finns representerade. Vid sidan av andra högtidliga ceremonier undertecknade stadsdirektör Jussi Pajunen och S:t Petersburgs guvernör Valentina Matvijenko ett samarbetsdokument.

 

Medierna bevakade den finske statsministerns och den ryske premiärministerns ankomst till invigningen av Finlandshuset. Medierna bevakade den finske statsministerns och den ryske premiärministerns ankomst till invigningen av Finlandshuset.

Blivande invånare på tredje våningen är S:t Petersburgs vänort Åbo. Städerna har ett långt, varmt och mycket personligt förhållande, vilket bevisades då Åbos före detta stadsdirektör Juhani Leppä höjde rösten och tilltalade den ryske premiärministern med smeknamnet Volodja. Ceremonin, som styrdes av extremt noggranna säkerhets- och protokollföreskrifter, fick en oväntad vändning. Putin, som redan var på väg ut, vände om i trappan, lät öppna dörren, gick fram till sin vän Juhani Leppä och gav honom en kyss på kinden på äkta ryskt vis. Samtidigt kom de överens om att nästa gång träffas i ishockeyns tecken, berättade Juhani Leppä.

Radions symfoniorkester gjorde succé

Märkesåret Finland i S:t Petersburg 200 år och invigningen av Finlandshuset ärades också med en konsert av Radions symfoniorkester i Filharmonins stora sal. Överkapellmästare Sakari Oramos klarröda frackgördel återspeglade den traditionsrika konsertsalens färg och taktpinnen svängde till tonerna av François-Joseph Gossecs opera Le Triomphe de la République. Publiken fattade genast tycke för konserten och tystnade i väntan på Kaija Saariahos Leinosånger i tolkning av Anu Komsi. Den andra delen dominerades av Ludwig van Beethoven. Kapellmästaren tappade till och med greppet om taktpinnen och dirigerade en stund utan den.

Den nöjda publiken belönades med två extra stycken, Sibelius Nocturne och Valse Triste. Finländarna ropade Bravo, men bland publiken hördes också ryska röster: Sdorova! Fint!

Höjning av virkestullar skjuts upp

Samtidigt med det digra festprogrammet stod S:t Petersburg värd för ett skogstoppmöte mellan länderna. På plats var utöver statsministern största delen av Centerns ministergrupp: utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen, jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila, näringsminister Mauri Pekkarinen och trafikminister Anu Vehviläinen. Finland representerades också av den högsta ledningen från betydande skogsindustriföretag.

Utställningslokalerna i Lenexpo på Vasilijön var väl iordningställda inför högnivåmötet. Vid statsministerns och premiärministerns bilaterala förhandlingar bekräftades den redan tidigare överenskomna linjen enligt vilken Ryssland är redo att skjuta upp sina planerade höjningar av virkestullarna, kanske rent av till år 2011.

Representanterna för den finländska skogsindustrin konstaterade för sin del att hotet om en höjning av virkestullarna redan har lett till att virkesimporten från Ryssland i år minskat med 80 procent. Finländska fabriker har anpassat sig till att fungera nästan helt utan importvirke.