Finland får ett brohuvud till Centralasien

”Kazakstan är viktigt för Finland ur ett strategiskt, energistrategiskt och ur handelns perspektiv. Det är av yttersta vikt för oss att vara representerade i Centralasien”, säger Finlands första ambassadör i Kazakstan, Mikko Kinnunen. Han verkar också som ambassadör i Kirgizistan.

 Den 15 oktober hissas Finlands och EU:s flaggor i Kazakstans huvudstad Astana. Finland öppnar sin första ambassad i Centralasien och den första ambassadören som är stadigvarande bosatt i Kazakstan, Mikko Kinnunen, inleder sitt arbete.

”Att främja handeln med en av världens rikaste olje- och gasproducerande stater och att hjälpa finländska företag att etablera sig på marknaden i Kazakstan”. Så konkluderar Kinnunen en av huvudorsakerna till att Finland ska finnas i Centralasien.

Redan nu verkar ett trettiotal finländska företag i Kazakstan. Under 2000-talet har handeln så gott som årligen vuxit med tvåsiffriga tal och Kazakstan är Finlands tredje viktigaste exportland i OSS-området efter Ryssland och Ukraina, och det näst viktigaste importlandet efter Ryssland. Speciellt exporten av maskiner, apparater och pappersprodukter har löpt bra. Importen har bestått nästan uteslutande av bränslen.

”En finsk beskickning i Kazakstan var länge näringslivets högsta önskan till Utrikesministeriet”, säger Kinnunen.

I praktiken hjälper Finlands beskickning i Astana företag att knyta kontakter på bägge sidor. Beskickningen rapporterar för Finlands näringsliv om vilka möjligheter Kazakstan har att erbjuda och om de lokala förhållandena. Samtidigt marknadsför man Finland för Kazakstans politiska ledning och näringsliv.

Alla är intresserade av Centralasien igen

 I alla länder hör det till ambassadens grunduppgifter att bevaka och rapportera om den politiska situationen. Från sin stationeringsort i Kazakstan rapporterar Kinnunen också om sitt så kallade sidoackrediteringsland Kirgizistan, där han också representerar Finland.

Den nya ambassadören anser att det är ytterst intressant att följa den politiska och ekonomiska utvecklingen i Centralasien som ligger mellan Europas och Asiens uråldriga handelsleder.

”Fem nya länder som tidigare hörde till Sovjetunionen bygger upp en egen ställning som självständiga stater och knyter grannrelationer till Ryssland och till varandra. Utom Ryssland är också Kina och USA intresserade av regionen. EU har också en strategi för Centralasien. I söder ligger Afghanistan nära”, fastslår Kinnunen konstellationerna i Centralasien. Landet med de stora naturrikedomarna, som redan på 1800-talet var föremål för västvärldens ”stora spel” är tillbaka på den internationella agendan.

”Kazakstan är viktigt för Finland ur strategiskt, energistrategiskt och ur handelns perspektiv. Det är av yttersta vikt för oss att vara representerade i Centralasien.”

Vid årsskiftet inleder Kazakstan sitt ettåriga ordförandeskap i OSSE. Det är första gången ett OSS-land är ordförande för organisationen med bland annat regionala konflikter och valobservation på dagordningen.

Finland, som var ordförandeland år 2008, lovar sitt stöd för den nya ordföranden som nu ska ta över. ”Vi och våra erfarenheter står till förfogande i så stor utsräckning som möjligt”, säger Kinnunen. Frågeställningen mellan Centralasien och Kaukasien med sina spänningar är bekant från Finlands OSSE-period, då Kinnunen var chef för Utrikesministeriets enhet för civil krishantering och senare ledare för den politiska sektorn vid Finlands FN-representation.

Centralasien är också i övrigt en naturlig fortsättning på Kinnunens tidigare karriär, där han kombinerat uppgifter med anknytning till Sovjetunionen, Ryssland, Kaukasien och Östeuropa samt utrikes- och säkerhetspolitik. Sedan år 1996 har arbetet fört honom till ministeriets politiska avdelning, östavdelning och beskickningar i Moskva, Washington och New York. Den Asienkunskap från Japan och Hongkong som han samlat i livet före Utrikesministeriet kommer också till nytta i Centralasien.

Kazakstan en del av initiativet till ett bredare Europa

Vid sidan av ekonomiskt samarbete och politiska relationer är Centralasien också viktigt med tanke på utvecklingssamarbete. Ambassaden i Astana hjälper Finland att genomföra sitt nya utvecklingspolitiska ramprogram, det så kallade initiativet till ett bredare Europa i Centralasien. Syftet är att fokusera på energi- och miljösamarbete, säkerhet samt handel och utveckling .

”Ambassaden har för avsikt att i början av nästa år anställa en sakkunnig på utvecklingssamarbete för att följa med utvecklingsfrågor i hela den centralasiatiska regionen”, säger Mikko Kinnunen.

I Kazakstan kan man inom ramen för initiativet till exempel inleda samarbete på miljösektorn. För de här projekten är det också möjligt att använda utvecklingssamarbetets instrument såsom exportkrediter.

Samlevnad med Norge

 ”Grunda en ambassad” var det första franska strecket i uppgiftsbeskrivningen när Kinnunen sökte posten som ambassadör i Astana. Orden har visat sig gömma mycket praktiskt, vardagligt och tidskrävande arbete. ”Bara att ordna med ett fungerande bankkonto tar sin tid”, vet den nya ambassadören nu.

Finlands ambassad har hyrt en kanslilokal i ett högt tornhus som underhyresgäst till Norges ambassad. Nu börjar montörernas, kabelläggarnas, inredarnas och de andra från Helsingfors ditsända tjänsteresenärernas arbete i Astana vara inne på slutrakan. Apparaterna som behövs för framställning av pass och visum väntar på sina användare och flaggstängerna framför huset på det stora ögonblicket.

I sinom tid kommer 6-7 anställda att arbeta på ambassaden. Av dem är 3-4 lokalt avlönade och ingår således inte i Utrikesministeriets cirkulerande personal som skickas dit från Helsingfors. Med Utrikesministeriets måttstock är beskickningen i Astana medelstor.

Samlevnaden och de delvis gemensamma lokalerna med Norge väntas i dagens knappa tider ge kostnadsinbesparingar. Man har också diskuterat operativt samarbete till exempel i beviljandet av Schengen-visum. I vilket fall som helst förbättrar den nya ambassaden inresetjänsterna för resande och de konsulära tjänsterna för finländare som bor i Kazakstan.

”Norge är en mycket intressant partner eftersom vi har olika utgångspunkter och kompletterar varandra. Som oljeproducent har Norge ett operativt intresse i fråga om energi i Kazakstan. Finland har å sin sida genom EU-medlemskapet perspektiv på unionen och dess gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.”

Till världens näst kallaste huvudstad

Flytten från New York till Kazakstan är inte den första flyttningen mellan två kontinenter i Kinnunens liv, men sannolikt den mest exotiska. Ambassadören som beger sig för att grunda en ny ambassad har inte genast en tjänstebostad, det vill säga ett residens. Inte heller flyttlasset med vinterkläder och barnleksaker kan tas in i landet förrän Kinnunen hittat en stadigvaranade adress i världens näst kallaste huvudstad. Hotell- och kappsäcksliv är vad Kinnunen torde ha framför sig. Situationen för hans norska kollega ger en fingervisning om de lokala tidtabellerna. ”Efter åtta månader i landet har han nu nästan ett residens”.      

Oavsett hur Kinnunen kommer att bo till en början har han för avsikt att genast lära sig lite kazakiska. ”Man måste behärska åtminstone de vanligaste artighetsfraserna”.