Suomi nousi viidenneksi kehityssitoutuneisuuden vertailussa

Suomi paransi sijoitustaan kahdella sijalla kehityssitoutuneisuutta mittaavassa indeksissä.

Riippumaton tutkimuskeskus Center for Global Development julkisti vuosittaisen vertailunsa rikkaiden maiden sitoutuneisuudesta kehitykseen.

Kehityssitoutuneisuus, CDI-indeksi 2013, 27 maata 27 maan vertailu kehityssitoutuneisuudessa 2013

Suomen vahvuudet liittyvät ympäristöön, kehitysmaihin suuntautuvien investointien tukemiseen, laadukkaaseen kehitysyhteistyöhön ja turvallisuuteen.

Vahva tuki investoinneille kehittyviin maihin

Suomi sai parhaimmat pisteet käytännöistä, joilla tuetaan terveitä investointeja kehittyviin maihin ja edistetään kotimaisen maksutoiminnan avoimuutta. Tammikuussa 2013 vientitakuulaitos Finnvera otti käyttöön uudet, OECD-käytäntöjen mukaiset linjaukset investointien ja vientitakuiden riskiarvioinnista. Tämän vuoden vertailun tausta-aineistossa korjattiin myös edellisvuoden virheellinen tieto eläkerahastojen mahdollisuuksista sijoittaa kehittyviin maihin.

Kehitysyhteistyössä kiitosta sai avun suhteellisen suuri määrä (0,53 %) bruttokansantulosta ja avun kohdentaminen köyhille mutta suhteellisen hyvin hallituille vastaanottajille. Suomi on ollut vahvasti mukana rauhanturvaamisessa ja humanitaarisessa avussa viime vuosikymmenen aikana.

Suomen sijoitusta heikentävät erityisesti yksityisen hyväntekeväisyyden ja köyhistä maista tulevien maahanmuuttajien vähäinen määrä.  Kehitysyhteistyön heikkoutena vertailu pitää hankkeiden määrän lisääntymistä ja niiden pientä keskikokoa.

CDI-indeksi 2013, Suomi Suomi vuoden 2013 CDI-indeksissä

Suomen edelle vertailussa yltävät pohjoismainen kolmikko Tanska, Ruotsi ja Norja sekä Luxemburg. Kehitysavun määrä ja laatu nostavat ne kärkeen. 

Vertailun häntäpäästä löytyvät EU-maat Slovakia ja Tšekin tasavalta sekä Japani ja Etelä-Korea.

Kehityssitoutuneisuusindeksi vertailee maailman 27 rikkaimman valtion sitoutumista köyhiä maita hyödyttävään politiikkaan. Kehitysavun määrän lisäksi CDI mittaa eri maiden toimia seitsemällä kehityspolitiikan alueella: kehitysapu, kauppa, rahoitus, maahanmuutto, ympäristö, turvallisuus ja teknologia. 

Vuonna 2001 perustettu Center for Global Development on riippumaton yhdysvaltalainen tutkimuslaitos. Se tutkii ja analysoi rikkaiden maiden toimien vaikutuksia kehitysmaiden köyhien elämään.   

Marja-Leena Kultanen